Lunchcafé Plein 10 is verbouwd

12 december 15:53

Vierhonderd stoelen, een terras binnen in het Forum en een keuken die drie keer zo groot is als voorheen. Plein 10 is klaar voor de toekomst.

“Ik ben geboren in de horeca”, vertelt Bert Erkelens. Zijn ouders en opa en oma waren ook actief in de horeca. Bert Erkelens en Annette Smit waren voorheen eigenaar van ’t Hofje in Rolde. Vijftien jaar geleden begonnen ze in het Forum Plein 10. “Dat ging niet helemaal zoals gepland”, blikt Erkelens terug. “Ik was eigenaar van ’t Hofje in Rolde toen iemand aangaf dat over te willen nemen, maar ik had het helemaal niet te koop staan.” Maar de koper deed uiteindelijk een bod dat Erkelens niet kon afslaan.

‘Keep it simple’
Erkelens had nog wel een snackbar maar wilde graag een ‘dagzaak’. Het maakte hem niet zoveel uit waar. Hij kreeg een tip dat de Brooderie, die voorheen in het pand van Plein 10 zat, niet goed liep, waarop hij in gesprek ging met de eigenaar en was de overname zo rond. De formule van Plein 10 hebben ze zelf bedacht: “Keep it simple”, vertelt Smit, “Ik zie het als een soort verlengde huiskamer. Wij krijgen werklui over de vloer, mannen in driedelig pak en alles wat daar tussen zit.”

Plezier
Al snel bleek het pand, met ruimte voor honderd stoelen, te klein. “Het was gelijk vanaf het begin druk. We hebben niet veel later de bloemist overgenomen en konden we ook het terras uitbreiden. We gingen richting de driehonderd stoelen, maar waar we wel meer stoelen kregen is de keuken nooit groter geworden en hadden we te weinig toiletten.” En daar stoorden Erkelens en Smit zich aan. “Ik wil met plezier naar mijn werk gaan. De laatste tijd was het te klein. Een wachtrij voor het damestoilet, wachttijd in de keuken. Ik kan geen tien ovens op elkaar stapelen. Die ergernis wilde ik niet meer.”

Roltrappen
“Ik wilde al langer uitbreiden, maar de panden naast mij waren bezet. Toen Amigo stopte kwam het in een stroomversnelling.” Omdat het pand van H&M ook leeg stond bedacht Erkelens dat ook over te nemen. “Ik werd op een morgen wakker en dacht ‘Die roltrap moet eruit. Dan kan ik daar een overdekt terras maken en heb je altijd reuring in het Forum.’ Ik heb gelijk de eigenaar van het Forum gebeld en gezegd: ‘Ik heb een briljant plan. Ik neem ook de H&M over en jullie halen die roltrappen even weg.’ Daar moesten ze even over nadenken maar na een week kreeg ik het antwoord dat ze het een superplan vonden en mee wilden werken om de roltrappen te verwijderen.”

Team
Inmiddels is de verbouwing klaar. De keuken is drie keer zo groot geworden, er zijn voldoende toiletten en biedt Plein 10 plaats aan vierhonderd gasten. “En we kunnen nog uitbreiden naar vijfhonderd stoelen.” Tijdens de verbouwing zat Plein 10 een aantal weken in een grote tent op het Koopmansplein, maar omdat de verbouwing vertraging opliep en de vergunning voor de tent was verlopen hielp het personeel ook bij de verbouwing. “Ik heb tien man personeel in dienst. Zij hebben geschilderd en gaatjes dichtgestopt. Anders had ik hun niet aan het werk kunnen houden. We zijn een team. Alleen kan ik niets. Ik heb heel veel bazen gehad, zowel goede als ook honden van bazen. Ik probeer het zo te doen als ik het zelf fijn zou vinden. Het is ook hun toko. Het gaat dan wel niet zo snel, maar het gaat wel mooi en gezellig en ik hou ze aan het werk.”

USB-aansluiting
We hadden vijftien jaar de zelfde Cubaanse inrichting. We hebben nu gekozen voor industrieel. Het is makkelijk en van deze tijd, maar we hebben er wel kleur in gehouden en veel gebruik gemaakt van natuurlijke materialen.” Ook nieuw is dat elke tafel een stopcontact met twee usb aansluitingen heeft: “Ik kwam dit tegen en dacht meteen: ‘Briljant!’ Ik heb gelijk honderd van die stopcontacten besteld. Daar kunnen onze gasten hun laptop of telefoon aan hangen om op te laden.”

Koopmansplein
Erkelens en Smit zien het wel zitten in Assen. Het Koopmansplein is volgens hen van oudsher het echte centrum van Assen, maar daar valt nog wel wat aan te verbeteren. Erkelens heeft ideeën genoeg. “Ik ben positief en denk in kansen en oplossingen. Het is mij ook niet snel gek genoeg. Stilstand is achteruitgang. De locatie hier aan het Koopmansplein is goed, maar je moet het wel doen. Ik kan het niet alleen. Ik moet het met mijn mensen doen. Ik heb mijzelf ook wel eens afgevraagd waarom ik dit nog doe, maar ik vind het veel te mooi. We kregen de prachtige kans om deze verbouwing te doen. En als ik het hoekje om ga kan ik toch niets meenemen, dus waarom niet?”