Lustrum pop-upwinkel Mooi Verhaal

21 november 12:02

‘Mooi om een steentje bij te dragen’

Pop-upwinkel Mooi Verhaal opent vanaf eind november voor het vijfde jaar op rij de deuren van het voormalige pand van het postkantoor in winkelcentrum ’t Forum. Anita de Waard was vanaf het eerste uur betrokken als vrijwilligster. “De pop-upwinkel heeft in tijden dat mensen het thuis allemaal gezellig hebben een belangrijke functie.”

“Ik ben al jarenlang actief geweest bij de diaconie van de Jozefkerk en de centrale diaconie van de Protestantse Gemeente Assen. Toen ik hoorde van het idee van stadspredikant Bert Altena voor de pop-upwinkel en dat daar vrijwilligers voor nodig waren heb ik mij direct aangemeld.”

Levensverhaal
Bij Mooi Verhaal draait het naast het verkopen van artikelen van en voor goede doelenorganisaties vooral om ontmoeting. Anita de Waard koestert mooie herinneringen aan de eerste vier edities van pop-upwinkel Mooi Verhaal. “Regelmatig komen hier mensen die hun hele levensverhaal vertellen. Het eerste jaar kwam hier elke dag een mevrouw met haar zoontje. ‘Dan zijn we er even uit’, vertelde ze. Zij had de pop-upwinkel nodig om er even uit te zijn. Dat vond ik bijzonder. Zij hadden het financieel niet breed en was daardoor ook wat eenzaam geworden. Hier konden ze zo even binnenlopen voor een kopje koffie en wat drinken voor haar zoontje.”

Met handen en voeten
“Een ander bijzondere ervaring was twee jaar geleden toen een vriendin belde: ‘Anita, ik kom net een meneer uit Syrië op straat tegen. Hij heeft alleen een klein tasje bij zich en een telefoon zonder bereik. Wat moet ik doen?’ Ik heb hen hier uitgenodigd, een kop koffie aangeboden en een broodje voor hem gekocht bij Plein10. Een andere vriendin regelde een paar warme truien. Hij sprak bijna geen Engels, maar met handen en voeten begrepen we elkaar. Hij was met de trein gekomen en een vriend zou hem ophalen, maar ze hadden elkaar gemist. Wij hebben hem kunnen helpen met het bereiken van zijn vriend die hem heeft opgehaald. Ik vind het mooi dat wij iets voor hem konden betekenen.”

Niet zeuren
“We verkopen hier ook producten waarvan de opbrengst iets betekent voor mensen en organisaties. Ik vind het ook mooi om zo een steentje bij te dragen aan mensen die het minder goed hebben dan wij in de westerse wereld. Wij mopperen wel veel wat hier allemaal niet goed is, maar ik denk dat wij niet zo moeten zeuren. Ik ben bevriend met een Koerdisch gezin dat familie heeft in de grensstreek waar Turkije is binnengevallen. Dat is verdriet en daar heerst angst.”

Mouwen opstropen
Terugkijkend op de eerste vier edities vind ik het vooral mooi dat we hier mensen bij elkaar brengen. Ik heb een christelijke achtergrond en ben ook heel lang naar de kerk geweest. Met bidden alleen komen we er niet, schreef ik ooit. We moeten ook werken. Ik ben steeds meer van mening dat we de mouwen moeten opstropen voor mensen die het moeilijk hebben. Christenzijn houdt niet op bij de muren van de kerk. Sterker nog, daar begint het. En voor dat steentje bijdragen hoef je trouwens geen christen te zijn. Dat vind ik ook sterk van stadspredikant Bert Altena. Hij heeft, onder andere door Mooi Verhaal, kerkzijn een breder gezicht gegeven en dat onderschrijf ik heel erg. Daarom heb ik mij nu ook weer opgegeven. Ik vind het fijn om hier te mogen werken. Het verkoopdeel vind ik leuk, maar mijn hart gaat vooral uit naar het gedeelte ‘ontmoeting’. Ik zie het meeste uit naar de contacten met mensen en om mogelijkerwijs iets bij te kunnen dragen aan het welzijn van anderen.”