Model United Nations voor leerlingen

1 februari 16:43

Gisteren vond in hotel Van der Valk het ASMUN 2019 plaats, georganiseerd door zes vwo-6 leerlingen van de locatie Lariks van CS Vincent van Gogh. Het ASMUN is een Model United Nations conference voor leerlingen van vwo 4 en havo 5. Burgemeester Marco Out was aanwezig om de leerlingen voor aanvang welkom te heten en ook professor K.A. Schultz van de Rijksuniversiteit Groningen sprak de leerlingen voorafgaand aan de debatten toe.

Het ASMUN is een simulatie van de vergaderingen van de Verenigde Naties, waarbij vijf verschillende onderwerpen behandeld worden door de leerlingen. Door deel te nemen aan ASMUN leren leerlingen spreken voor de groep en debatteren, terwijl zij zich intussen ook verdiepen in de werking van de VN en in uiteenlopende wereldproblemen. Leerling Yong Hui Zhou uit vwo 6: ‘ASMUN is heel leerzaam en goed voor je ontwikkeling. Dat hebben we ook gemerkt tijdens de trainingsdagen. Aan het begin was iedereen heel zenuwachtig, maar hoe meer we oefenden met speechen en discussiëren, hoe makkelijker het ging.’

Dit jaar werden vijf verschillende onderwerpen behandeld in vijf groepen. In de Security Council wordt het politieke en economische conflict in de Zuid-Chinese zee behandeld, waarin China de Spratley-eilanden claimt. Deze claims worden niet internationaal erkend. De Historic Security Council debatteerde over de Bosnische Genocide. Leerlingen gingen terug in de tijd en probeerden een oplossing te vinden, met in hun achterhoofd al wetend wat in werkelijkheid de uitkomst is geworden. De Human Rights Council besprak het overtreden van mensenrechten in Tanzania. Mensen worden daar zonder proces vervolgd, onder andere vanwege hun seksualiteit, waardoor ze voor de rest van hun leven in de gevangenis kunnen belanden. De Economic and Social Council  besprak het probleem van klimaatverandering. De World Food Program besprak de hongercrisis in Syrië.

Aan het eind van de dag zijn er awards uitgereikt aan de leerlingen die het beste presteerden. In de prijzen vielen Leyah de Priester, Pieter Moorlag, Emma Dob, Daan van IJcken en Jurien Schut.