Mooi Verhaal in de VVV

19 maart 11:15

De kerkelijke winkel trok in bij de VVV aan de Marktstraat in Assen. Mooi Verhaal bleef een plek voor ontmoeting, activiteiten en verkoop en ook de praatpaal, die de laatste editie een prominente plek in de winkel had, kreeg een vaste plek. Daarnaast werd Mooi Verhaal een plek waar stadspredikant Bert Altena op vaste tijden aanwezig is.

Op initiatief van stadspredikant Bert Altena begon de Protestantste Gemeente Assen drie jaar geleden, als eerste kerk in Nederland met een kerkelijke PopUp-winkel. Een plek voor ontmoeting, activiteiten en het was ook gewoon een (tijdelijke) winkel. Na drie PopUp-edities had Mooi Verhaal nu eindelijk een permanente vestiging.

Eerste
Voor zover bekend is Mooi Verhaal nu ook de eerste permanente kerkelijke winkel in Nederland. “Met de PopUp-formule merkten we dat het aansloeg. Dat we een plek in de stad hebben waar we als kerk present zijn, waar mensen makkelijk even naar binnen lopen en waar ook af en toe interessante dingen gebeuren”, zegt stadspredikant Bert Altena, “We hebben gezocht naar de mogelijkheid om dat permanent te doen en daar rolde dit uit. Daarnaast had ik als stadspredikant geen eigen plek. Op deze manier hebben we ook een plek waar ik op vaste tijden aanwezig ben en waar het publiek mij makkelijk kan vinden.”

VVV
“Ik vind het mooi om Mooi Verhaal het hele jaar door een fysieke plek te kunnen bieden”, zegt Ronald Obbes, binnenstadmanager en eigenaar van de VVV, “Gezien het succes van de PopUp-winkel zie je dat er animo voor is. Op deze manier kan ook de VVV de Assenaar breder bedienen. Naast het Bartje-museum en de verkoop van Drentse streekproducten komt daar nu ook Mooi Verhaal bij.”

Pijlers
De drie pijlers waar ook de PopUp-edities van Mooi Verhaal op rusten blijven: ontmoeting, activiteiten en verkoop. Altena: “We willen alle drie blijven doen al zullen de activiteiten wel iets minder zijn omdat de ruimte minder geschikt is voor publieksevenementen. Mooi Verhaal wordt een soort kerkelijke informatiepunt waar informatie te verkrijgen is over kerkelijke activiteiten die ook interessant kunnen zijn voor niet kerkleden. Zie het als een soort kerkelijke VVV.”

Ontmoeting
In de ruimte is een zitje waar bezoekers een gratis kop koffie kunnen krijgen en waar bijvoorbeeld ook kleine meetings kunnen worden gehouden. Daarnaast wordt Mooi Verhaal een plek waar stadspredikant Bert Altena op vaste tijden aanwezig is. In eerste instantie sowieso elke vrijdagmiddag van 13:00 uur tot 17:00 uur. “Ik begin met één middag in de week”, vertelt Altena, “De winkel is wel gewoon dagelijks open. Het personeel van de VVV kan ook een kopje koffie inschenken, vragen beantwoorden of afrekenen.”

Winkel
Want naast een ontmoetingsplek is Mooi Verhaal ook gewoon een winkel. “Een winkel waar we producten van de PKN gaan verkopen, waar het nieuwe magazine van de PKN (Petrus) gratis te verkrijgen is en waar ook de organisaties die in de PopUp-winkel hun producten verkochten afwisselend ruimte krijgen.”

Praatpaal
De praatpaal die de laatste editie in de PopUp-winkel een prominente plek had kreeg ook in de permanente vestiging een vaste plek. In de praatpaal zijn spreuken te horen die zijn ingesproken door bekende of prominente Assenaren. De eerste spreuken zijn ingesproken door  burgemeester Marco Out. “Het was nog best moeilijk om een keuze te maken uit alle wijze dingen die door Chinezen, Loesje en vele andere gezegd of om gedacht zijn”, vertelt burgemeester Out. Maar hij heeft wel een favoriet: “De spreuk die ik sowieso ga inspreken is ‘Ik stond op voor dag en jou!’ van Merel Morre.”

Out is sowieso content met de aanwezigheid van een permanente vestiging van Mooi Verhaal: “Er zijn zo veel mooie verhalen, maar je moet ze wel willen horen. En soms moet je er gewoon om vragen. Mooi Verhaal gaat daar voor zorgen.”

Imago
“Het doel van Mooi Verhaal is dat we als kerk op een laagdrempelige manier bereikbaar zijn. Mooi Verhaal is een plek waar wij present zijn, waar het publiek geïnformeerd wordt over wat er in de kerk gebeurt en waar ook vragen gesteld kunnen worden. Wij richten ons op alle bezoekers van Assen en niet zozeer op de kerkleden. Ik denk dat heel veel mensen niet goed weten wat er in de kerk gebeurt. Kerken hebben het imago dat daar mensen komen die geloven en zeker weten, maar de kerk is ook een plek voor wie vragen heeft of zoekende is. Dit nieuwe initiatief is ook bedoeld om dat imago bij te stellen. Ik voel mij ambassadeur van de kerk. Ik wil mensen graag laten ervaren dat de kerk meer is dan ‘zondagmorgen’ en ‘een clubje mensen die overtuigd zijn van hun gelijk’. Ik ben ook benieuwd hoe het publiek gaat reageren.”