NOG TWEE KEER The Crucifixion door Vocalin Drenthe

8 april 9:46

Vocalin Drenthe heeft nog twee concerten van The Crucifixion van John Stainer op het concertprogramma staan. De komende twee uitvoeringen zijn op, op 13 april in De Bron in Assen en op 14 april in de Grote Kerk in Emmen. Op 7 april heeft de 1ste uitvoering plaatsgevonden in de Hoofdstraatkerk in Hoogeveen.

Dirigent is Roelof Bosma uit Hoogeveen.
In Assen werken cliënten van de GGZ Drenthe mee aan het concert.. Onder leiding van de bekende schilder Geert Oldenbeuving uit Hoogeveen worden de klanken van The Crucifixion omgezet op het witte doek. De kunstenaar is in de wijde omtrek de enige kunstenaar die tijdens een concert tekent en schildert op muziek.

Aan het concert in Emmen is ook een onderwijsproject verbonden. Voorafgaand aan dit concert licht Carina Vinke (alt-mezzosopraan) tijdens muzieklessen de muziek van deze Crucifixion toe en wordt leerlingen verteld over het zingen in een koor en het musiceren met solisten.

Tijdens de muzieklessen mogen de kinderen een tekening maken op verschillende muziekfragmenten van The Crucifixion.

Deze tekeningen kan het publiek bekijken op de concertavond in Emmen.

Delia Bremer, Drentse schriefster en dichteres, en enkele leerlingen van een basisschool in Hoogeveen hebben afgelopen zondag meegewerkt aan het concert in Hoogeveen. Zij gaven uiting aan de gevoelens die deze passiemuziek oproept door middel van woord en gebaar tijdens het concert.

Componist
The Crucifixion is een Engelstalige passion. Het stuk is geschreven voor tenor en bas solo, gemengd koor en orgel. The Crucifixion wordt afgesloten met een hymne: For the love of Jesus en een simpel Amen. Het werk van John Stainer dankt zijn grote populariteit aan de variatie en is niet een passie, zoals we die kennen van Bach. Dit concert duurt ruim een uur. Het is een kerk-oratorium, naar aanleiding van gedeelten uit de lijdensgeschiedenis, met een rol voor het orgel, afwisselende koordelen, solo’s voor tenor en bas en een zeldzaam duet voor mannenstemmen. De luisteraars worden uitgenodigd om bij de koralen mee te zingen.

Solisten
De solisten zijn Aart Mateboer, tenor, Jan Kruisselbrink, bas en Karel van den Berg, orgel.

Aanvang concerten en kaartverkoop
Het concert Emmen begint om 17:00 uur.
Het concert in Assen begint om 20:15 uur. De concertdeuren gaan een half uur voor aanvang van het concert open.

Kaarten zijn verkrijgbaar via de site: www.vocalindrenthe.nl, Via Van Plan, bij de leden en aan de kerk voor € 12.50, inclusief programmaboekje + consumptie