Onderduik en verzet tijdens de oorlog

29 januari 9:41

Radio Westerbork in het teken van Jaar van Verzet

In de eerste aflevering van Radio Westerbork van dit jaar staan verzet en onderduik centraal. 2018 is het Jaar van Verzet. Herinneringscentrum Kamp Westerbork doet hieraan mee met onder meer een tentoonstelling en dus deze radio-uitzending. De opnames vinden plaats op zondag 4 februari om 14.00 uur in de overkapping van de commandantswoning op het kampterrein. Radio Westerbork is een samenwerking tussen Herinneringscentrum Kamp Westerbork en RTV Drenthe en wordt live uitgezonden op Radio Drenthe.
 

Een groot deel van de uitzending gaat over Nieuwlande. Naast het gewapende verzet werden in dit Drentse dorp op grote schaal onderduikers en Joodse vluchtelingen geholpen. Onder anderen Johannes Post, Arnold Douwes en Max Léons waren de drijvende krachten achter het verzet in Nieuwlande. Het dorp ontving collectief de Yad Vashem-onderscheiding voor de hulp tijdens de Tweede Wereldoorlog aan Joodse onderduikers.

Tijdens de uitzending schuiven Bettie Jongejan (Herinneringscentrum Kamp Westerbork) en Jan van der Sleen (Stichting Onderduikersmuseum de Duikelaar Nieuwlande) bij presentator Sophie Timmer aan tafel aan. Zij vertellen over onderduik en verzet in Drents Jeruzalem, zoals Nieuwlande ook te boek staat.

Unieke geluidsfragmenten
Daarnaast laten we interviews horen met verzetsmensen uit Nieuwlande en Joodse onderduikers. Sommige fragmenten waren nooit eerder te horen op de radio. Ze geven een uniek inkijkje in het leven van de onderduikers in Nieuwlande.

Commandantswoning
De overkapping van de commandantswoning van Kamp Westerbork is zondag 4 februari wederom het decor van Radio Westerbork. Deze ruimte is niet verwarmd. Wij raden het publiek dan ook aan warm gekleed te komen. Ook liggen er dekentjes klaar om u warm te houden.

Prins Claus Conservatorium
Ook deze aflevering van Radio Westerbork wordt muzikaal omlijst door studenten van het Prins Claus Conservatorium in Groningen.

De uitzending is gratis bij te wonen door publiek. U kunt zich daarvoor melden bij de commandantswoning op het kampterrein. De pendelbus vertrekt vanaf het museum en brengt u naar het kampterrein op vaste tijden. De uitzending op Radio Drenthe begint om 14:00 uur en duurt tot 15:00 uur.