ONDERZOEK WIJST UIT: BEZOEKERS VOELEN ZICH VEILIG IN HET GEVANGENISMUSEUM

11 juni 8:55

Op 1 juni heeft het Gevangenismuseum – net als alle musea in Nederland – de deuren weer geopend. Voordat het zover was, moest er heel wat worden aangepast en veranderd om het museum en het museumrestaurant corona-proof te maken. Van het inrichten van een onlinereserveringssysteem en het aanbrengen van plexiglasschermen bij de kassabalies, tot het maken van een eenrichtingsroute door het museum.

Bezoekersonderzoek corona-veiligheid
Om er zeker van te zijn dat – ondanks of juist dankzij deze maatregelen – het museumbezoek voor iedereen zo veilig en plezierig mogelijk verloopt, voert het museum vanaf de opening dagelijks een bezoekersonderzoek uit. Bezoekers wordt na afloop van hun bezoek gevraagd naar hun gevoel van veiligheid en naar eventuele suggesties ter verbetering daarvan.

Uit de eerste honderdvijftig reacties blijkt dat bezoekers vinden dat ze goed opgevangen worden in het museum en dat de corona-maatregelen helder uitgelegd worden. Alle ondervraagde bezoekers geven aan dat ze zich heel veilig voelen in het museum. Maar er waren ook diverse suggesties ter verbetering: zo kwam er uit de antwoorden naar voren dat de eenrichtingsrouting niet voor iedereen even duidelijk aangegeven was en dat men graag niet alleen aan het begin en het einde, maar ook halverwege het museum een ontsmettingszuil wilde kunnen gebruiken. Beide uitkomsten zijn inmiddels uitgevoerd. Ook de komende weken zal het museum de vinger stevig aan de (veiligheids)pols houden en waar nodig aanpassingen doorvoeren.

Peter Sluiter, directeur Gevangenismuseum: ‘We wisten eigenlijk niet wat we precies konden verwachten; durven mensen alweer een museum te bezoeken, hoe zal het gaan met het houden van 1,5 meter afstand, zijn onze maatregelen afdoende en blijft het museumbezoek tegelijkertijd nog leuk; het was een beetje koffiedik kijken. Na anderhalve week kunnen we zeggen dat we heel tevreden zijn met het bezoekersaantal, de tijdsloten zitten regelmatig al vol, en dat men zich keurig aan de 1,5 meter houdt’.