‘In de oorlog werden we echt broer en zus’

15 februari 13:27

Hans Dresden en haar onderduikbroer vertellen over de oorlogsjaren

Op zondag 25 februari vertelt de Joodse Hans Dresden in het museum van Herinneringscentrum Kamp Westerbork over haar ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze overleeft als peuter de oorlog in de onderduik en wordt na de bevrijding herenigd met haar ouders in kamp Westerbork. Hans Dresden verzorgt deze lezing samen met haar onderduikbroer Guus Veenendaal.

Hans Dresden is op 23 januari 1940 in Amsterdam geboren in een geassimileerd, intellectueel Joods gezin. In 1941 wordt Hans’ zusje Judith geboren. Het gezin moet in de eerste oorlogsjaren verschillende keren verhuizen en komt uiteindelijk in de Joodse wijk van Amsterdam terecht.

Onderduiken
Hans’ ouders besluiten in het voorjaar van 1943 hun kinderen te laten onderduiken. Moeder brengt haar dochtertjes naar het station in Rotterdam, waar ze worden overgedragen aan een man van het verzet. Ze komen eerst in Haarlem terecht. Hans kan hier niet blijven en wordt naar het gezin Veenendaal in Aerdenhout gebracht.

In dit protestantse gezin met drie kinderen wordt Hans liefdevol opgevangen en blijft ze tot het einde van de oorlog. Haar onderduikbroer Guus is een half jaar jonger: ‘Hans was bij ons ondergedoken onder een andere naam, ik wist niet beter dan dat ze Henriëtte Treslong heette.’

‘Kinderen van de hoop’
De ouders van Hans worden tijdens een razzia opgepakt en naar kamp Westerbork gebracht. Zij maken hier op 12 april 1945 de bevrijding mee. Daarna wil moeder Dresden de kinderen zo snel mogelijk weer bij zich hebben. Hans en Judith worden in mei opgehaald en meegenomen naar het voormalige kamp Westerbork: ‘Daar heb ik goede herinneringen aan. We werden daar op handen gedragen, twee Joodse kindjes die de verschrikkingen overleefd hadden! Kinderen van de hoop.’

Hans en Guus voelen zich nog altijd broer en zus en delen op 25 februari samen hun oorlogsherinneringen tijdens de ooggetuigenlezing in het Herinneringscentrum.

Na afloop van de lezing, die om 14:00 uur begint, beantwoorden Hans Dresden en Guus Veenendaal graag vragen van het publiek. De toegang voor de lezing is bij de entree voor het museum inbegrepen.