Programma Dodenherdenking Kamp Westerbork bekend

30 april 15:23

Verhalen uit de onderduik staan centraal

Het thema onderduik staat centraal tijdens de jaarlijkse Dodenherdenking bij het Nationaal Monument Westerbork. Het Platform WO2 riep 2018 uit tot themajaar Jaar van Verzet. Er wordt daarom extra aandacht besteed aan de rol van het verzet tijdens de oorlog. Herinneringscentrum Kamp Westerbork legt dit jaar in verschillende activiteiten de nadruk op onderduik. In het programma van de 4 mei herdenking, waaraan kampoverlevenden en jongere generaties meewerken, speelt ook dit thema een belangrijke rol.

De 85-jarige Jenny van Wieringen – van Genderingen overleefde de oorlog in de onderduik. Op 4 mei 2018 vertelt zij tijdens Dodenherdenking bij het Nationaal Monument Westerbork haar verhaal. Als 10-jarig Joods meisje dook ze in 1942 onder: ‘Het verzet regelde alles. We wisten niet waar wij terecht kwamen. Het werd Bussum, bij de familie Brouwer, in een klein arbeidershuisje. Wij zouden er aanvankelijk drie dagen blijven, maar het werd uiteindelijk 2 jaar en 9 maanden.’

Drie generaties
Ook dit jaar is het woord aan drie generaties. Dit jaar zal kamponderduikoverlevende Jack Eljon (1937) spreken, samen met zijn zoon Raoul Eljon en zijn kleindochter Hadassah. Jack Eljon verbleef in de oorlog op verschillende onderduiplekken. Onder de schuilnaam Henkie Mulder zat hij ondergedoken in onder meer Zeist, Deventer en het Friese Hommerts. Hij herinnert zich dat hij meestal ’s avonds werd weggebracht, achter op de fiets of in een kar. Nu vertelt hij samen met zijn zoon en kleindochter over de impact die de oorlog op hen had.

Jongere generaties
Een van de winnaars van de jaarlijkse gedichtenwedstrijd van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, Ilja Boersma, draagt tijdens Dodenherdenking haar gedicht De tijd voor. Celine en Yorick de Boer van het Dr. Nassau College Quintus uit Assen lezen de namen van uit kamp Westerbork gedeporteerde kinderen voor. De 11-jarige Meike van Wamel uit Westerbork houdt dit jaar de juniorlezing.
 
‘Herdenken is heel belangrijk’

De muzikale bijdragen komen dit jaar van Nouschka van Schaik en Niki Perdok van het Prins Claus Conservatorium en van Claudia de Breij. Zij speelt de nummers Mag ik dan bij jou en Later wordt het beter als eerbetoon aan alle slachtoffers en oorlogsgetroffenen. ‘Herdenken op 4 mei is heel belangrijk voor mij. Vroeger al, van huis uit, maar nu ik volwassen ben en de wereld zie veranderen nog meer,’ aldus Claudia de Breij. ‘De geschiedenis herhaalt zich zelden letterlijk, maar ze rijmt wel. Daarom is het belangrijker dan ooit om stil te staan bij ons verleden. Dat ik daar op zo’n dramatische plek als voormalig Kamp Westerbork een bijdrage aan mag leveren, vind ik heel bijzonder en een grote eer.’
 
De Dodenherdenking op 4 mei 2018 bij het Nationaal Monument Westerbork is voor iedereen vrij toegankelijk vanaf 19:00 uur en live te volgen via RTV Drenthe. Het museum van Kamp Westerbork is na de herdenking geopend en gratis te bezoeken. Het volledige programma en veel gestelde vragen over Dodenherdenking vindt u op www.kampwesterbork.nl.