Robotica in het theater!

12 oktober 13:34

Voor alles worden robots ontwikkeld: auto’s assembleren, aardappelen poten, zieken verzorgen, ja zelfs het bouwen van robots is gerobotiseerd. Henk de Reus van Garage TDI is voortdurend op zoek naar de buitengrenzen van zijn theatrale wereld. ‘Kun je een theatervoorstelling spelen met een robot-acteur?’ vroeg hij zich af.

Cyberspecialist Ir. Gidi van Liempd, beeldend kunstenaar Lotte Dijkstra en een internationaal team HIT studenten hebben de afgelopen twee jaar samen de acteerrobot Kwantor (m/v/o) ontwikkeld. Kwantor kan, al naar gelang het stuk waar hij/zij/het in speelt, diverse rollen op zich nemen. Om de type-casting te vergemakkelijken kan het uiterlijk en de functies aan de te spelen rolfiguren worden aangepast.

Speciaal voor de opening van Dutch-E, woensdag 11 oktober in De Nieuwe Kolk, heeft Garage TDI, Kwantor als de kantoor-party-robot Matti opgetuigd. Matti is openingshandelingsbekwaam, dat wil zeggen ze heeft een schaar om lintjes te knippen maar ook taaier materiaal vormt geen probleem. Matti is een ideale assistent en kan onderhoudend converseren, pittige vragen stellen, printen, koffie en thee verzorgen en ter ontspanning een glas wijn heffen.

Het komende jaar zal Kwantor verder ontwikkeld worden voor het gebruik van theatrale performances. Daarna wordt er olv regisseur Henk de Reus gewerkt aan een nieuwe onderwijsvoorstelling met Kwantor in de hoofdrol.