Ruim 2500 bezoekers bij Dodenherdenking

6 mei 9:25

2500 mensen bezochten vanavond de 4 mei-herdenking bij het Nationaal Monument Westerbork. Ze liepen mee in de stille tocht van de jaarlijkse Dodenherdenking, georganiseerd door Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Daarnaast kochten bijna 1000 mensen een kaartje voor het museum.

In het programma stonden overlevenden en jongeren centraal. Zo vertelde de 88-jarige Mick Marcan zijn indrukwekkende verhaal. Na de Kristallnacht vlucht hij met zijn ouders en broertje naar Haarlem en komt uiteindelijk gedwongen in Amsterdam terecht. In 1943 worden ze opgepakt en naar Westerbork gestuurd. Daar staan ze op de transportlijst voor Auschwitz, maar hier weten ze aan te ontkomen. Uiteindelijk overleeft de familie Marcan de oorlog in de onderduik. Mick Marcan zei vanavond: ‘Dat ik vandaag hier sta, is te danken aan de ervaringen van mijn vader en de doortastendheid van mijn moeder. Mijn ouders hadden helder inzicht en overzicht. En enorm veel geluk.’

Ook Holocaustoverlevende Hans Peeper (1939) sprak tijdens de herdenking samen met zijn dochter Lisa Press-Peeper en zijn kleinzoon Gidon Peeper. Op 20 juni 1943 wordt Hans Peeper met zijn ouders uit Amsterdam weggevoerd naar kamp Westerbork. Na een verblijf van bijna een jaar in Westerbork worden zij op 15 maart 1944 gedeporteerd naar concentratiekamp Bergen-Belsen in Duitsland. Daar overlijdt zijn moeder. Hans en zijn vader maken in Bergen-Belsen de bevrijding mee.

Stel je eens voor
Janine Venema, droeg tijdens Dodenherdenking haar gedicht Stel je eens voor voor. Zij is een van de winnaars van de jaarlijkse gedichtenwedstrijd van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Leon Kok en Melissa Jongman van het Dr. Nassau College Quintus uit Assen lazen de namen van uit kamp Westerbork gedeporteerde kinderen. De 12-jarige Suus Pronk uit Garminge, de kinderdirecteur van Kamp Westerbork, hield de juniorlezing. Zij zei: ‘Oorlog geeft alleen maar veel verdriet, dat mogen we niet vergeten. Daarom vind ik het belangrijk om de slachtoffers te herdenken.’

Stef Bos bracht vanavond op het kampterrein de nummers Daarom zijn wij vrij en Hier vertrok de trein ten gehore. Dit laatste nummer schreef hij speciaal voor Kamp Westerbork. De klok werd geluid door Freddy Huizeling en de Last Post gespeeld door Stephen de Koning. Joop Waterman sprak het kaddisj uit. Het herdenkingsprogramma werd muzikaal omlijst door Julia Doornebosch (viool) en Loïs van Malenstein (cello) van het Prins Claus Conservatorium in Groningen.

Middagprogramma
’s Middags speelden de jongeren van Theater Na de Dam het stuk Over ons. Dit is gebaseerd op de verhalen van Sinti en Roma. Ook vertelden ooggetuigen Renee de Vries, Evalina Stad en Joop Waterman hun persoonlijke verhaal in het museum van het Herinneringscentrum. Zij overleefden de oorlog in onderduik of kampen. Veel van hun familieleden kwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog om.