Simultaans bij Warenhuis Vanderveen

29 april 12:35

Op Koningsdag vond de aftrap plaats van het NJSK (Nederlands jeugd schaak kampioenschappen). Niet in de speelzaal bij Van der Valk, maar in en bij het Warenhuis Vanderveen in het centrum van Assen.

Binnen waren het niet de minste simultaangevers die voor het publiek optraden. Wilde je dammen dan kon je het maar liefst opnemen tegen wereldkampioen Roel Boomstra! Kwam je om te schaken dan vond je FIDE meester Ivo Maris tegenover je, de kopman van de plaatselijke schaakclub en tevens noordelijk kampioen rapid schaak.

Buiten werd de honneurs waargenomen door meisjeskampioen 2017 Feline Waardenburg en dammer Wim Koopman. Dezelfde naam als het Koopmansplein. Toeval?

De opstelling was bijzonder dit jaar. Doordat er een winkel in het warenhuis verbouwd werd konden beide simultaans beneden plaatsvinden. De schaak- en damborden waren om en om geplaatst. Als schaker zat je dus tussen twee dammers. En als dammer tussen twee schakers. Kon je goed bij elkaar kijken en mijmeren over de verschillen en overeenkomsten tussen beide denksporten.

Warenhuis Vanderveen houdt al 50 jaar regelmatig schaak- en damsimultaans.

Bij de opening door Nico Vanderveen kon deze zich grote simultaans uit zijn jeugd herinneren. Hij was dan ook blij nu weer één grote simultaan in zijn warenhuis plaats kon vinden. Vorig jaar was er de ruimte niet waardoor toen de schaak- en damsimultaans ver van elkaar plaats vonden.

Na een rustig begin werd het steeds drukker. De borden waren merendeels al goed bezet, maar het publiek wisselde in de tijd. Op het hoogtepunt stonden de mensen drie rijen dik toe te kijken. Zo dicht opeengepakt dat de fotograaf moeite had om dit goed in beeld te krijgen.

Zoals zo vaak met aanschuifsimultaans in het openbaar zijn bezoekers vaak bang om achter het bord plaats te nemen. Maar als er spelers en dan vooral kinderen aan het spelen zijn dan komt men wel kijken. Sommige ouders die zeggen dat ze niet kunnen schaken hielpen wel hun kind van de wal in de sloot. Om daarmee hun eigen gelijk te bewijzen.

De wereldkampioen was natuurlijk aan zijn stand verplicht om een goed resultaat neer te zetten. Nu zijn resultaten bij een simultaan niet zo belangrijk (het gaat om promotie van je sport), maar je wilt niet in de krant lezen dat de wereldkampioen de helft van zijn partijen heeft verloren. Roel Boomsma pakte het daarom grondig aan. Ook geholpen door het feit dat de tegenstand vooral uit amateurdammers bestond. Hij wist al zijn partijen te winnen. De meeste tegenstand kreeg hij van een jongedame in een witte blouse. Die wist lang een gelijke stelling te behouden. En dat met een opstelling die nieuw was voor de wereldkampioen. Die dacht dat die opstelling niet kon maar moest verrast vaststellen dat het wel kon. Wat studie zal natuurlijk moeten aantonen of het inderdaad kan, maar een wereldkampioen verrassen is natuurlijk een geweldige prestatie.

Ivo Maris is geen wereldkampioen en had geen verplichting aan zijn stand en wil vooral leuke partijen spelen met kansen voor iedereen. Daarbij loopt hij zichzelf wel eens voorbij. En als de tegenstander dan oplet wordt het wel eens moeilijk. In vier partijen liep het helemaal verkeerd af. Lisanne en Marlinde Waardenburg waren de eersten die Ivo op de knieën kregen. Voor Marlinde een goede opmaat naar de jeugdkampioenschappen morgen. Daarna wist de Asser clubspeler Rene den Dekker ook te winnen. Als laatste lukte het de Asser jeugdspeler Leon Niemeijer het huzarenstukje te voltooien. Daarnaast wist Gerard van Es een knappe remise te behalen.

Na afloop werd de simultaangevers gevraagd hoeveel kilometers ze hadden gelopen. Roel Boomsma kwam tot wel 5 kilometers. Maar als je bedenkt dat ze meer dan vier uur rond hebben gelopen is dat wat aan de lage kant. Gaan we er van uit dat ze de helft van de tijd hebben staan nadenken bij een bord kom je toch al gauw op 10 kilometers. Voor de geblesseerd Maris (van de fiets gereden) een puike prestatie. Benieuwd of hij morgen nog kan staan. Dat moet hij natuurlijk wel, want hij gaat morgen (zondag) commentaar geven bij de jeugdkampioenschappen.

De prijswinnaars van de tegoedbonnen van € 50,- zijn op de hoogte gesteld. Hun prijzen worden uitgereikt tijdens de prijsuitreiking van de jeugdkampioenschappen.