Sparen voor zomerkamp kost Scouts hun mei vakantie

30 april 12:34

Ze offeren hun mei vakantie er voor op om de hele week mee te helpen met de opbouw van het bevrijdingsfestival, de rowans van de scoutinggroep Johannes Post uit Assen. De rowans zijn binnen Scouting de leeftijdsgroep tussen de 15 en 17 jaar en sparen jaarlijks voor hun zomerkamp in het buitenland en daarvoor verrichten ze klussen om zo hun kampgeld bij een te sparen. Niet alleen staan ze deze gehele week de organisatie van het bevrijdingsfestival tot en met de afbraak van het festival terrein bij, ook het afgelopen weekend waren de jongens actief om te assisteren bij Koningsdag.

Voor het bevrijdingsfestival hebben de jongens een hindernisbaan gebouwd op het strand met palen, touw, autobanden en een net. De kinderen kunnen daar tijdens het festival heerlijk op klauteren onder toeziend oog van de scouts. Ook helpen andere scouts tijdens Bevrijdingsdag mee op het kinderplein.

Scouting , de grootste jeugdvereniging van Nederland ook bekent onder de ouderen als de padvinderij, heeft een sterke geschiedkundige band met de tweede wereld oorlog en de bevrijding. De vereniging werd door de Duitse overheersers gelijk verboden, maar de jonge jongens bleven ondergrond actief, verspreidden o.a de illegale kranten en verrichtten andere hand en span diensten voor het verzet en sommige oudere jongens waren ook actief in het verzet zelf. In de hongerwinter verzamelden de scouts aardappelen en boerenkool op de fiets  vanop het platteland en kookten vervolgens stamppot boerenkool voor de hongerende bevolking in de randstad. Deze traditie leeft nog steeds voort, ook bij de scoutinggroep Johannes Post ,vernoemt naar de Drentse verzetsheld, die nog jaarlijks een boerenkoolmaaltijd koken, maar nu voor hun ouders. De rowans van de Johannes Postgroep offeren maar al te graag hun vakantie op om het bedrag bij een te sparen zodat ook iedereen mee kan op kamp van hun rowan afdeling die in Assen bestaat uit 9 jongens die door  Fabian Overbosch en Stefan Jager worden begeleid.

Op de foto vlnr Fabian Overbosch, Thomas Christoffers en Sander Penning, houden trots hun jubileumvlag vast ,want dit jaar bestaat deze scouting groep 90 jaar en dat wordt in september groots gevierd met een reunie en feest. juist ook op het bevrijdingsfestival willen de scouts goed zichtbaar zijn om belangstellenden te interesseren voor scouting en om te laten zien dat deze jeugdbeweging nog springlevend is.