Syrische èn jongeren van Garage TDI spelen een voorstelling over ‘vluchten’

10 november 10:22

(Herinneringscentrum Kamp Westerbork)

 Zondag 19 november om 14.00 uur speelt de theatervoorstelling ‘Zagros, een vriend van ver’ in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De voorstelling is gemaakt door de vooropleiding van Garage TDI in samenwerking met Syrische jongeren. De voorstelling gaat over het gevoel van vrijheid. “Vrijheid is no fear,” zei Nina Simone. Vrijheid is een gevoel dat in ‘Zagros’ wordt verpakt in een rap, pianospel, trefbal, een intense monoloog, maar ook in een veel te lange dansscène, maar dan echt, veel te lang.

Theatermakers Zen Roorda, Raymond Muller en Joachim Rümke gingen opzoek naar wat vrijheid betekent voor de jeugd van tegenwoordig. De Syrische spelers zijn allemaal de oorlog in hun thuisland ontvlucht, terwijl de Nederlandse jongeren in een van de veiligste landen ter wereld zijn geboren. De voorstelling Zagros toont een groep jongeren  die worstelt met de druk van hun ouders, natte sokken, een verhoor bij het IND, wiskunde, het afscheid nemen van vrienden en tegenwind als je al bijna te laat op school komt. De voorstelling is een bijzondere mix van luchtigheid en bittere ernst van een bloody werkelijkheid.

Theatermaker Zen Roorda was meerdere malen op Lesbos, waar hij gestrande vluchtelingen hielp en opving. Samen met Remco van Zandvoort schrijft hij begin 2018 aan een nieuwe onderwijsvoorstelling gebaseerd op deze ervaring en de waargebeurde verhalen van (jonge) Syrische vluchtelingen. De voorstelling ‘Zagros’ is in dit traject een theatraal onderzoek.

Kaarten voor de voorstelling zijn verkrijgbaar bij de kassa of te reserveren via info@westerbork.nl. Kaartjes voor volwassenen zijn 8 euro. Een entreebewijs voor jeugd tot 19 jaar betaalt 5 euro.