Theater in Asser woonkamers

13 november 10:11

Theatergezelschap De Lege Ruimte presenteert dit najaar twee nieuwe voorstellingen: de toneelklassieker ‘Wie is er bang voor Virginia Woolf?’, gespeeld in woonkamers in diverse huizen in Assen,  en de ‘zwarte’ eenakter ‘Kamerslag’.

 De Lege Ruimte speelt in het kader van de tentoonstelling ‘The American Dream’ in het Drents Museum de toneelklassieker ‘Wie is er bang voor Virginia Woolf? (1962) van de vorig jaar overleden Amerikaanse toneelschrijver Edward Albee. Een stuk dat een grimmige en ontluisterende kant van de ‘Amerikaanse Droom’ laat zien. De voorstelling wordt gespeeld in een aantal huiskamers in particuliere woonhuizen in Assen. Het publiek zit letterlijk bovenop het drama. De acteurs zijn niet geschminkt, er is geen theaterlicht en de huiskamer is het natuurlijke decor…

‘Wie is er bang voor Virginia Woolf’?’ draait meer om de dialoog dan om de handeling. Alle drie bedrijven (‘Sport en Spel’, ‘Heksensabbat’ en ‘Geestenbezwering’) spelen zich af in de woonkamer van het huis van George en Martha, een kinderloos echtpaar. Zij zijn vastgelopen in de sleur van hun huwelijk en George is uitgekeken op zijn carrière als hoogleraar geschiedenis. Als uitloop van een feestje komt een jonger stel op bezoek: Nick, een pasbenoemde hoogleraar biologie, en zijn vrouw Honey. Er wordt stevig gedronken en tijdens de nacht ontwikkelt zich sluipenderwijs een beklemmende, giftige ruzie tussen George en Martha, die het andere echtpaar gebruiken om elkaar te kwetsen. De  gedesillusioneerde George en Martha leven hun diepe frustraties op elkaar uit en slepen Nick en Honey, wier positieve wereldbeeld onderuit wordt gehaald, mee in hun destructieve spel.

In 1966 werd het stuk verfilmd door Mike Nichols, met Elizabeth Taylor en Richard Burton als Martha en George en George Segal en Sandy Dennis als Nick en Honey.

De voorstelling van De Lege Ruimte wordt gespeeld in woonkamers in particuliere huizen in Assen. Dicht op het publiek dus. We gaan daarbij de grenzen opzoeken. Hoe ver kun je gaan wat betreft de intimiteit met het publiek? Wij zijn te gast, maar het publiek is dat ook. Er is geen ‘vierde wand’.

De spelers zijn Dick van Veen, Suzanne Groote, Sonja Speelman en Jason Staal. Jos Visscher regisseert.

Speeldata: 19, 24 en 25 november, 8, 9  en 22 december, 5 en 6 januari.

Reserveren kan alleen per e-mail: reserveringenlegeruimte@gmail.com Belangstellenden reserveren een datum. Na bevestiging van de reservering volgt een e-mail met informatie over de locatie en andere bijzonderheden.

‘Kamerslag’

De titel ‘Kamerslag’ verwijst naar het toneelstuk ‘Die Zimmerschlacht’ (1967) van de Duitse schrijver Martin Walser. Sinds de opvoering is ‘Zimmerschlacht’ een begrip in het Duitse theater. De ingrediënten: een kamer, een aantal personen en een fysiek en verbaal slagveld. In ‘Kamerslag’, dat inhoudelijk overigens niets te maken heeft met het stuk van Walser, onderzoekt theatergezelschap De Lege Ruimte de grenzen van het melodrama: waar houdt melodrama op en wordt het slapstick?

Vader, moeder en zoon herdenken de sterfdag van een zoon en een broer. Buiten is het herfst. En er hangt een oorlog in de lucht. Binnen vloeit de drank. En alles staat bol van ingehouden woede en nog niet ontsluierde geheimen. De bom móét barsten. En de bom barst. Depressief van aard? Bezoek dan deze voorstelling en kom er gelouterd weer uit, in het besef dat het allemaal nog veel erger kan! Zo erg, dat er hard gelachen mag worden.

‘Kamerslag’ wordt gespeeld door Aly Kampinga, Esther Wybenga, Johan Hilhorst en Tjeerd Hilhorst. Jos Visscher tekent voor de tekst en de regie..

‘Kamerslag’ gaat op zondag 26 november in première in Podium Zuidhaege (theater De Schalm), Zuidhaege 2 in Assen. Reserveringen: www.podiumzuidhaege.nl Voor informatie over De Lege Ruimte: www.delegeruimte.org