Top 10 kwam als totale verrassing voor Proefiz Assen

28 september 16:16

Voor 100 koffiezaken uit Nederland was het afgelopen maandag een spannende avond. Voor de zesde keer maakte horeca-vakblad Misset Horeca de Koffie Top 100 bekend, een ranglijst van koffiezaken beoordeeld op kwaliteit, smaak, uitstraling en service.

Studio 21 was het decor van een zenuwslopende avond voor de barista’s van Proefiz Assen. Enige weken geleden ontvingen zij een telefoontje van de jury met de bekendmaking dat de Asser koffie en broodjeszaak een plaats in de top 100 had bemachtigd en dus waren uitgenodigd voor de bekendmaking in op het Hilversumse Mediapark. Maar toen er een start werd gemaakt aan de bekendmaking van de laatste 10 werd er toch even getwijfeld, stonden ze dan toch niet in de top 100? Gelukkig kwam er uitsluitsel, Proefiz Assen, plek 7 op de ranglijst, een stijging van 30 plaatsen ten opzichte van de vorige editie. Net geen provinciewinnaar, deze prijs ging naar De Tippe in Vledder. Maar wel de enige Asser koffiezaak in de ranglijst.

De plek op de ranglijst is gebaseerd op een onafhankelijke beoordeling van een vakjury. De beoordeling luidde; “In de top van de ranglijst zijn het de details die ’t hem doen. En met die details zit het wel goed bij Proefiz Assen. In deze vestiging worden bijvoorbeeld de kopjes voorverwarmd met water uit de groep en worden alle koffies op precies fijne drinktemperatuur geserveerd. Ze werken altijd met een dubbele filterdrager en ieder kopje koffie wordt met zorg gezet, in een bijna perfecte routine. Dat resulteert in een americano die rond en zacht van smaak is en lekker lang blijft hangen. Datzelfde geld voor de espresso, die als extraatje een mooi zoetje heeft. Omdat Proefiz voor alle koffiedranken espresso als basis heeft, is het interessant te proeven hoe dezelfde boon op dezelfde manier bereid in alle drie de geproefde dranken andere nuances naar voren brengt.”

Wanneer u zelf de koffies wilt beoordelen? U kunt Proefiz vinden aan het Kroonwerk, winkelcentrum Cité.