TOYISTEN KUNSTWERK IKV 90-JAAR TT ONTVREEMD IN ASSEN

23 mei 8:14

Op 6 april 2016 werden in het kader van het 90-jarig bestaan van de TT Assen beeldende kunstwerken geplaatst in de Drentse TT dorpen, gelegen aan de historische Circuits van Drenthe sinds 1925.  Dit werd geïnitieerd door Provincie Drenthe in samenwerking met Recreatieschap Drenthe en de betreffende TT dorpen: Rolde, Borger, Schoonloo, Grolloo, Hooghalen en Assen.

Een nieuwe ‘Route de TT’ werd in het leven geroepen, oude motoren werden van stal gehaald en de historie zal herleven. Blijvende herinnering hieraan zijn de kunstwerken van de Toyisten, een Drentse kunstbeweging die internationaal fuore maakt. Kleurrijk, opvallend ook qua grootte van 3 bij 2,5 meter en elk met een eigen TT verhaal. Kenmerkende stukken voor de Toyisten kunst uit het Horsepower Mania project.

In Assen staat het kunstwerk genaamd: MotoGP op zijn kop. De toelichting hierop en verwijzing hiernaar ontbreekt al sinds plaatsing in 2016. En helaas stond dit kunstwerk notabene in de TT hoofdstad van Drenthe niet prominent in het centrum maar ergens verlaten aan de rand hiervan weg te kwijnen. In tegenstelling tot de andere TT dorpen.

En nu? Op naar 100 jaar TT…

Nostalgie en historie is zo doorslaggevend in de kracht van een verhaal en de positionering ervan hetgeen ook weer is gebleken bij de inmiddels verlopen F1 affaire.  Het verhaal van bijna 100 jaar TT motorraces door Drenthe is een verhaal dat in vele opzichten aandacht verdient.

Vorig jaar hebben we daarom een zogenaamde Drentse culturele en historische TT Wandeltocht gehouden over het Circuit van Drenthe uit 1925. De beeldende kunstwerken van de Toyisten waren een mooie toevoeging om het TT verhaal van Drenthe te vertellen en te verbeelden.

Van 1925 naar het heden komen we dit jaar uit met deze TT Tocht in Assen. Recentelijk was er in Assen en regionaal aandacht te over voor het grote beeld van Bartje nabij de twee welbekende TT’s langs de snelweg.

Dat daarentegen op 6 mei jongstleden op klaarlichte dag het Toyisten kunstwerk in Assen werd ontvreemd heeft zich tot nog toe niemand (publiekelijk) om bekommerd. De TT  is naast een echt Drents icoon vanuit toeristisch oogpunt ook een van de boeiendste historische verhalen die Drenthe te vertellen heeft. En uitgerekend met die missie kan de TT Tocht het kunstwerk niet langer laten verblijven op een plek die TT Assen onwaardig is (geworden).

Dus help ons mee en zoek voor ons een geschikte plek. Wij hebben het kunstwerk ontnomen maar zullen deze aan de deelnemers van de TT-Tocht op 1 juni a.s. uiteraard niet ontnemen.  Wij willen aandacht voor een betere plek op weg naar 100 jaar TT!

Wie helpt ons de TT geschiedenis te behouden om te blijven beleven?

Initiatiefnemers op naar 100 jaar TT