UNIEK LEERTRAJECT HELPT LAAGGELETTERDE WERKZOEKENDE VOORUIT

12 september 13:04

Vanaf september vindt er in Assen een uniek leertraject plaats in de aanpak van laaggeletterdheid. Het niet goed kunnen lezen en schrijven heeft veel effect op iemands leven. Het wordt vaak in verband gebracht met een sociaal isolement, schuldenproblematiek en gezondheidsklachten. Hierin zal het leertraject ‘Swoesj’ voor deelnemers een verschil gaan maken.

Gedurende 10 maanden worden mensen die niet goed kunnen lezen en schrijven geholpen met het behalen van eigen doelen om zichzelf te ontplooien door hun lees- en schrijfvaardigheid te verbeteren. Hiervoor krijgen ze een tablet in bruikleen om elke week oefeningen te maken. Dit is ook waar het leertraject ‘Swoesj’ (het geluid van swipen) zijn naam aan ontleend, want deelnemers leren door handig te worden met een tablet zichzelf te ontwikkelen. Als het leertraject succesvol wordt afgerond, mag de deelnemer de tablet houden.

Er zijn geen kosten voor deelname aan het leertraject verbonden. Wel wordt van de deelnemer verwacht dat hij/zij voor een jaar beschikbaar is om 1 keer per week naar de les te komen en thuis 3 uur te besteden aan het maken van oefeningen. Ook is de bereidheid nodig om een aantal tests te doen om de vooruitgang te meten.

Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met het Taalhuis in Assen via Ankie Benjamins via het telefoonnummer 06 – 1487 0050 of door een e-mail te sturen naar taalhuis@dnk.nl.

Het leertraject is een initiatief van Bibliotheek DNK en Bibliotheek Enschede.