VOCALIN DRENTHE – CONCERTSCHILDERIJ van Geert Oldenbeuving voor basisschool en GGZ DRENTHE

26 april 10:21

Vocalin Drenthe voerde vorige week onder leiding van dirigent Roelof Bosma het Requiem van John Rutter van uit. De Drentse schilder Geert Oldenbeuving heeft tijdens de uitvoering van de muzikale klanken omgezet in een kunstwerk. Deze verbinding tussen Vocalin Drenthe en schilderkunst was nieuw. De kunstenaar is in deze regio de enige kunstenaar die schildert op muziek tijdens een concert. Het schilderij is deze week aangeboden aan de RK-basisschool De Brummelbos in Erica.

Voorafgaand aan dit concert In Emmen hebben de leerlingen van groep 3 een muziekles gehad van de bekende alt-mezzo Carina Vinke in samenwerking met Vocalin Drenthe. Tijdens deze les heeft Carina verteld over het zingen in een koor en het musiceren in een orkest.

De verwondering van de kinderen was groot. Ze ervaarden dat je met meerdere stemmen allerlei geluiden kunt maken, bijvoorbeeld regen, een auto nadoen en dat een aantal stadionliederen eigenlijk uit de opera voortkomen, en dat in de liedjes van Minecraft ook koren zingen!

Tijdens deze les mochten de kinderen gedurende een paar minuten een tekening maken op verschillende muziekfragmenten van onder andere het Requiem van Verdi. Deze tekeningen kon het publiek bekijken tijdens op de concertavond. De kinderen en het onderwijzend personeel hebben dit project als zeer verrijkend ervaren voor de muzikale educatie in het basisonderwijs.

12 cliënten van Nijlandsborg GGZ Drenthe en begeleiders waren uitgenodigd op het concert Ze waren ook op een bijzonder manier betrokken bij het geheel. Voor, tijdens en na het concert werden schilderkunstwerken geëxposeerd van cliënten van de Nijlandsborg. Zij hebben dit werk op locatie gemaakt tijdens het beluisteren van de muziek van het requiem.

Na afloop werd het kersverse doek door de kunstenaar aangeboden aan cliënten en de teammanager van Nijlandsborg te Assen.