“Het voelt alsof het eindelijk klopt”

18 april 16:25

Begin deze maand opende onder een nieuwe naam, Dining 28, het vernieuwde à la carte-restaurant van Van der Valk Hotel Assen. Na drie maanden verbouwen waarin de ‘toko’ gewoon open bleef kijken Rob en Magchelina van der Valk vol trots naar het resultaat. “Dit is een pluim op ons werk.”

Een nieuwe uitbouw bij het terras, nieuw meubilair, nieuwe haarden, een nieuwe bar en een geheel nieuwe indeling. De verbouwing van het restaurant van hotel Van der Valk is veel meer dan een make-over. “Alles hebben we aangepakt”, reageert Magchelina van der Valk, die samen met haar echtgenoot Rob van der Valk het ‘hotel met de toekan’ in Assen runt. “Van de cementdekvloer tot de installatie boven het plafond is nieuw. We hebben onze ziel en zaligheid hierin gestopt en dat kostte soms bloed, zweet en tranen. Er is zelfs ‘s nachts gewerkt om de overlast te beperken.”

Rob (van der Valk, vierde generatie, nummer 88) en Magchelina namen ruim zeven jaar geleden het hotel over van een neef van Rob. “Hij had een Golden Tulip-hotel in België gekocht en zette daar een toekan op het dak.” Bijna alle Van der Valk-hotels worden door een Van der Valk gerund vervolgt Magchelina: “En er zijn nog steeds meer Van der Valks dan hotels.”

Rob en Magchelina beheerden daarvoor een Van der Valk-restaurant in Plaswijck, maar dat mocht geen hotel worden. Daarom werd besloten om de deur te sluiten. “Toen kregen we de vraag van familie om Assen over te nemen. Mijn eerste reactie was: Ik ga toch niet naar Assen”, vertelt Magchelina lachend.

Toch besloten ze de stap te wagen. “Rob en ik runnen inmiddels alweer ruim zeven jaar deze toko”, vertelt Magchelina, “Wij zijn van Rotterdam naar Assen verhuisd. Ja, dat was wel andere koek, maar we hebben ons hier inmiddels gesetteld, twee kindjes gekregen en we hebben een mooi bedrijf.”

Een bedrijf dat Rob en Magchelina de afgelopen jaren behoorlijk hebben aangepakt. Er is een vleugel bijgebouwd, de kamers zijn vernieuwd, vorig jaar is de lobby aangepakt, en dit jaar was het restaurant aan de beurt. “We zijn redelijk eigenwijs. We doen van A tot Z hoe we het zelf willen, hoewel we wel hebben geluisterd naar onze klanten en gekeken wat er gebeurd in de horecawereld en ook wat hier past. Ons restaurant was wel sfeervol, maar je merkte wel verschil in entourage”, vertelt Magchelina doelend op de sfeerverschillen als het gaat om de ‘producten’ vergaderen, slapen of eten. Dat moest meer op elkaar afgestemd worden. “Nu voelt het alsof het eindelijk klopt!”

Bij een nieuw restaurant hoort ook een nieuwe kaart: “Het is iets spannender, zonder dat we willen overdrijven. Nieuw is ook het ‘Wine by the glas’-principe vertelt Magchelina: “We hebben een grote selectie betaalbare wijnen die we verkopen per glas. We hebben een speciaal systeem om de fles af te sluiten waardoor de wijn langer mee gaat. Daarom kunnen wij veel meer wijn-spijs combinaties bieden. En hoewel de schnitzel en de appelmoes met kers niet meer op de kaart staan, kun je die nog wel gewoon blijven bestellen.’’

Spijt van de verhuizing naar Assen hebben Rob en Magchelina dan ook niet. “De mensen zijn hier wel wat stugger, maar als het contact er is, dan is het ook warm en echt. Ik hou van echt”, vertelt Magchelina om er eerlijk aan toe te voegen: “Ik heb ook nog wel eens heimwee hoor. Ik voel me nog wel een Rotterdamse.”

En die Rotterdamse bravoure uit zich wellicht in hun ambitie. Want, hoewel de producten ‘slapen’, ‘werken’, en ‘eten’ nu volledig op elkaar afgestemd zijn, zoeken Rob en Magchelina weer een nieuwe uitdaging. “Onze grote droom is om een zwembad, spa en wellness aan het hotel toe te voegen.” De eerste tekeningen daarvoor zijn al ingediend bij de welstandcommissie van de gemeente. “De bedoeling is om een zwevende uitbouw richting het bos te realiseren en zo de natuur naar binnen te halen. Mensen komen hier voor hun rust en om op te laden. Daar past een spa en wellness uitstekend bij. Dat willen we binnen vijf jaar realiseren. Liefst nog eerder.”