Vrijheidsmaaltijd ‘Waar eet jij op 5 mei?’

15 april 9:30

Stichting Phusis en Stichting Prinsessendag organiseren op 5 mei a.s. in samenwerking met lokale organisaties en artiesten een Bevrijdingsfeest in de Gouverneurstuin in Assen. Het programma start om 13.00 uur en mondt om 17.00 uit in een Vrijheidsmaaltijd in de tuin. Voorafgaand aan de viering van de bevrijding zullen basisschoolkinderen in de maand april in een poëzieworkshop van het ICO gedichten schrijven over Joodse kinderen uit Assen die in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd.

De gedichten zullen te horen en te zien zijn in de Gouverneurstuin op 5 mei. Tijdens het middagprogramma verzorgen Big Band Moonlight & Andrew Sisters, de Pauwergirls en Sisterhood muzikale optredens.

Naast muziek is er een kostuumshow in de stijl van de jaren 30 en 40 en stadswandelingen langs plaatsen die in de Tweede Wereldoorlog in Assen een rol hebben gespeeld. In de kookworkshop is aandacht voor wat er op tafel kwam tijdens de oorlogsjaren. Bovendien wordt in deze workshop de connectie gelegd met de voedselverspilling, een actueel onderwerp.

Om 17.00 uur gaat de Vrijheidsmaaltijd van start met een gezamenlijke toost op de vrijheid. Wie zich opgeeft krijgt een plek aan één van de gedekte tafels in de tuin waar een vers bereide maaltijd zal worden geserveerd. Op elke tafel staan boxen met kaartjes waarop stellingen staan die te maken hebben met vrijheid. Op deze manier kunnen de deelnemers aan tafel met elkaar in gesprek gaan. Opgeven voor deze Vrijheidsmaaltijd kan via –> http://phusisevenementen.surveytalent.com/survey/aanmelding-5-mei-vrijheidsmaaltijd 

In 2020 zal het Nationaal Comité 4 en 5 mei ter gelegenheid van het 75-jarig herdenken en vieren alle Nederlandse gemeenten oproepen om Vrijheidsmaaltijden te organiseren.