Weekend vol spektakel bij Oalerwets Feesie

8 mei 8:16

BOVENSMILDE – Het weekend van vrijdag 10 tot en met zondag 12 mei staat in de regio Smilde volledig in het teken van Oalerwets Feesie. Het feest, dat in 2019 voor de 8e keer wordt georganiseerd, gaat is er na het grote succes van vorig jaar wederom een dagprogramma op zaterdag en zondag naast de traditionele feestavonden op vrijdag en zaterdag. De feesten in de avond worden uitgebreid met een tweede tent. Het dagprogramma op zaterdag en zondag staat in het teken van de motorcross  waarbij ook NK wedstrijden plaatsvinden in de zijspanklasse en quads. Tijdens de dagactiviteiten wordt er ook rondom de races een volledig dagprogramma ingericht voor de gehele familie en een live, via de radio te volgen, marathon onder de naam FIRMA Oalerwetse Piraatjes.

De organisatie van Oalerwets Feesie heeft gekozen voor een opzet met twee feesttenten en om zo een breder publiek te kunnen dienen. ‘Al enkele jaren zien we dat er naast de dance muziek en dialect rock vraag is naar meerdere soorten muziek. Door de tent van waaruit de live radio uitzending wordt geproduceerd uit te breiden en te voorzien van een groot podium kunnen er meerdere soorten muziek worden aangeboden.’ Aldus de woordvoerder van de organisatie. Op de vrijdagavond is er naast de traditionele dance avond, dit jaar met onder andere The Darkraver, een goud van oud avond met partyband SmildegerRoet in de piratentent. Op zaterdag 11 mei is er in de avond live muziek van onder andere Bökkers en Kobus & de Rokkers. In de piratentent is er een Hollandse avond met verschillende live artiesten zoals José Wolters en Mark Doldersum. Door deze uitbreiding hoopt de organisatie nog meer bezoekers te trekken. Vanaf vrijdagochtend wordt er ook live radio uitgezonden in de ether te volgen op 105.1FM in de nabije omgeving van het festivalterrein.

Zaterdag 11 en zondag 12 mei overdag staan in het teken van motorcross en familie evenementen. Na een allereerste motorcross vorig jaar wordt er dit jaar een volledig NK & EK waardige baan aangelegd. Omdat er dit jaar aan de normen van de NK worden voldaan vinden er ook een tweetal NK wedstrijden plaats op de crossbaan, de zijspancross en quads. Deze twee elementen zijn een waardevolle toevoeging op de bestaande races waar ook hobbymatige, recreatieve en semiprofessionele motorcrossers aan mee doen. ‘Afgelopen jaar hebben we met veel plezier samengewerkt aan de motorcross. Omdat de veenachtige baan ook meer geschikt is voor motorcross dan autocross zijn we erg blij dat we deze kwaliteitsimpuls kunnen geven aan dit mooie opkomende evenement.’ Aldus Ben Jeurink, woordvoerder van Motorsport Organisatie Nederland. Jeuring voegt er nog aan toe ‘De zijspancross en quads staan garant voor spannende races en op de snelle baan die wordt ontwikkeld weten we zeker dat er veel rijders mee doen om punten te verdienen voor het NK. Daarnaast wordt er ook een hele cross opgezet voor jeugdige en amateurrijders. Dat is geweldig mooi, helemaal op zo een baan.’ Jeuring refereert hiermee aan de speciale baan die er aanwezig is waar rijders een keuze kunnen maken om een stuk enduro gedeelte, met onder andere boomstammen en een waterbak in de baan te rijden, of een lus te rijden over de gewone crossbaan.

Naast de motorcross zijn er ook diverse activiteiten voor het gehele gezin. Zo is er een demo van zitmaaiers die wel 100 kilometer per uur kunnen halen. Op zondag wordt er ook een demonstratie gegeven door Alex van den Broek, elfvoudig Nederlands Kampioen trials, wat garant staat voor indrukwekkende stunts die jong en oud versteld doen staan. Ook zijn er voor de kinderen leuke activiteiten zoals springkussens, een clown en een kleurplatenwedstrijd met mooie prijzen. Ook is er overdag live muziek van verschillende bands. Zo zal zaterdagmiddag de band Sixpack komen optreden en komt op zondag de rockband The Pheromones vanuit Amsterdam naar Oalerwets Feesie om het weekend feestelijk af te sluiten.

De NK races, amateurraces en andere dagactiviteiten in combinatie met de feestavonden op vrijdagavond en zaterdagavond maken Oalerwets Feesie een evenement dat voor iedereen toegankelijk is. De dagactiviteiten op zaterdag 11 en zondag 12 mei zijn vrij toegankelijk. Voor de avonden kunnen tickets worden aangeschaft bij de voorverkoopadressen of via internet. Alles met elkaar opgeteld belooft Oalerwets Feesie in 2019 een weekend vol spektakel te worden voor de hele familie.