Weekend vol spektakel bij Oalerwets Feesie

16 april 8:56

BOVENSMILDE – Het weekend van vrijdag 20 tot en met zondag 22 april staat in de regio Smilde volledig in het teken van Oalerwets Feesie. Het feest, dat in 2018 voor de 7e keer wordt georganiseerd, gaat voor het eerst een dagprogramma op zaterdag en zondag introduceren naast de traditionele feestavonden op vrijdag en zaterdag. Het dagprogramma op zaterdag staat in het teken van de autocross en op zondag de motorcross. Tijdens de dagactiviteiten wordt er ook rondom de races een volledig dagprogramma ingericht voor de gehele familie en een live, via de radio te volgen, marathon onder de naam FIRMA Oalerwetse Piraatjes.

Nadat er twintig jaar geen officiële autocross in de regio Smilde heeft plaatsgevonden is de organisatie van Oalerwets Feesie erin geslaagd weer een autocross op de Smilde te organiseren. In samenwerking met AutoSport Noord, de ASN, wordt er op zaterdag 21 april een autocross georganiseerd. “Een mooie aanvulling op de reeds bestaande kalender van de autocross vanwege het vroege tijdstip in het seizoen.” Aldus secretaris Harm Tingen van de ASN. De georganiseerde autocross bij Oalerwets Feesie is de eerste in het seizoen waarbij punten te verdienen zijn welke meetellen voor de clubkampioenschapcompetitie van de ASN. Traditioneel wordt er bij de eerste race van het seizoen de kans geboden aan junioren om een officieel examen af te leggen om een rijderlicentie te behalen. Momenteel zijn er al meer dan 90 aanmeldingen voor de diverse klassen. Er zijn tijdens deze dag negen verschillende klassen waaronder een junior, sprinter, kever, dames en regio klasse. De baan heeft een lengte van tenminste 450 meter en is niet een standaard ovale schaatsbaanvorm maar lijkt meer op een peervormig model. Door de baan op deze manier te ontwerpen ontstaat er meer diversiteit in het racen waarbij de combinatie van zowel de scherpere als flauwere bochten voor afwisseling, spanning en sportieve strijd zorgen.

Als afsluiting van het weekendevenement is er op zondag 22 april de Oalerwetse motorcross. Na afloop van autocross wordt de baan omgebouwd naar een motorcrossbaan. De meeste motorcross springbulten worden van te voren ingericht zodat de ombouw relatief makkelijk kan worden gerealiseerd. “Bij de planning van de beide evenementen is er rekening mee gehouden dat er achter de schermen hard moet worden gewerkt om de baan om te bouwen van autocross naar motorcross en te voorzien van genoeg uitdaging voor de rijders.” Aldus Maarten Bosma, woordvoerder van Oalerwets Feesie. De motorcrossbaan, voorzien van meer dan tien springbulten en vele kombochten, maakt de baan geschikt voor zowel de professionele als recreatieve motorcrossrijder. Er zijn dan ook vele diverse klassen in de motorsterktes 125CC tot 450CC+, maar bijvoorbeeld ook een brommerklasse. Zo is er voor iedereen een mogelijkheid om deel te kunnen nemen. “Of je nu deel wilt nemen omdat je een professionele crosser bent, of dat je dit graag een in kikkerpak op een versierde brommer of motor doet, tijdens de motorcross is alles mogelijk. Om iedereen ook een kans te bieden om dit mee te doen en er een familie-uitje van te maken wordt er op zondag geen entree gevraagd. Dat is het mooiste, dat alles kan en voor iedereen toegankelijk is.” Aldus woordvoerder Bosma. Naast het strijden om de eer en een geldbedrag zijn er voor de podiumplaatsen speciale trofeeën gemaakt.

Tijdens de dagactiviteiten worden er evenementen georganiseerd die niet direct een link met de auto- of motorcross hebben. Er is een kleurplatenwedstrijd, een springkussen, een schminkhoek en speelruimte met verschillende attracties voor kinderen. Naast deze activiteiten is ook overdag een muziekprogramma waar live artiesten zoals Dolly en zien tarrels, De Boetners en Erik van Klinken muzikale ondersteuning verlenen. Daarnaast wordt er door de FIRMA Oalerwetse Piraatjes live muziek vanaf het festivalterrein uitgezonden via de radio op 98.0FM te ontvangen in de regio Smilde.

De dagactiviteiten in combinatie met de feestavonden op vrijdagavond en zaterdagavond maken Oalerwets Feesie een evenement voor de gehele familie. Met op vrijdagavond onder andere DJ Paul Elstak samen met aanstormende lokale DJ talenten en op zaterdagavond live muziek van diverse bands zoals de jeugdige rock ’n roll band Kobus en de Rokkers en Partyband SmildegerRoet. Alles met elkaar opgeteld belooft Oalerwets Feesie in 2018 een weekend vol spektakel te worden voor de hele familie.