Wietse Meinardi geeft orgelconcert in de Adventskerk: toccata’s en variaties

12 augustus 11:16

Op zondag 25 augustus speelt Wietse Meinardi voor de zesde keer het jaarlijkse orgelconcert op het Van Vulpen-orgel in de Adventskerk in Assen onder de titel toccata’s en variaties.

De Adventskerk staat bekend om zijn goede muziek-akoestiek, waarin het fraaie orgel prachtig klinkt.

In 2014 gaf Wietse Meinardi voor het eerst een orgelconcert in de kerkmuziekserie Musica Pro Deo in de Adventskerk in Assen, dat bleek een schot in de roos: er kwamen veel mensen op af en dat is de jaren er na zo gebleven. Het publiek zit voor het indrukwekkende glas-appliqué-raam van Ger van Iersel met zicht op het orgel.

De concerten hebben steeds een duidelijk thema en er is veel variatie. De muziek van Johann Sebastian Bach speelt steeds een prominente rol, waarbij er een ruime plaats is voor bewerkingen van kerkliederen naast vrije werken. Vaak klinkt er ook aansprekende nieuwe muziek naast oude muziek.

Het concert opent met de beroemde ‘Dorische’ Toccata van Bach.

Toccata’s zijn meestal virtuoze en snelle stukken, op het orgel ook vaak stevig geregistreerd.

De andere twee Toccata’s in dit concert worden daarentegen licht geregistreerd: het zijn nieuwe verrassende en ritmische werken van Ad Wammes en Mathieu Polak.

Centraal staat dit concert de kunst van het variëren. Er zijn in de orgelliteratuur talloze variatie-reeksen geschreven bij kerkliederen, ook wel koralen genaamd. Op dit concert klinken koralen met variaties in heel verschillende stijlen:  Sweelinck (17e eeuw), Sanderman (18e eeuwse Bach-stijl), Mendelssohn (19e eeuw) en Vlieg (20e eeuw). Ze laten allemaal de creatieve omgang van componisten met bestaande melodieën zien, wat vaak tot verrassende resultaten leidt. Deze variaties bieden de mogelijkheid om de vele klankkleuren van het orgel te laten horen in verschillende registraties.

De variaties van Mendelssohn over Vater unser im Himmelreich komen uit zijn populaire zesde Sonate. De laatste variatie is eigenlijk een Toccata en daarmee is de cirkel weer rond.

Midden in het concert klinkt bovendien nog een Präludium en Fuga van deze getalenteerde componist die duidelijk door Bach geïnspireerd is.

De variaties van Sweelinck worden gepeeld op het Deblieck-kistorgel dat sinds 2018 in de Adventskerk staat en vooral bij cantatediensten wordt gebruikt.

Wietse Meinardi is hoofdorganist van de Adventskerk en speelt naast de gewone diensten als vaste organist in de meeste vieringen in de serie Musica Pro Deo. Wietse geeft daarnaast vaak orgelconcerten en werkt als begeleider mee aan andere concerten. Zijn website: www.wietsemeinardi.nl.

In de serie Musica Pro Deo is er tussen september en juni als regel op de vierde zondag van de maand een viering waarin kwalitatief goede kerkmuziek klinkt. De vormen variëren tussen Bach-cantatedienst, evensong en vesper. In de zomermaanden is er ruimte voor een of twee concerten.

De serie draait op giften: een ruime gift bij de uitgang wordt dan ook zeer op prijs gesteld.

Zondag 25 augustus 16:00 uur

Adventskerk, Lindelaan 49

Toegang: gratis, gift bij de uitgang.