Yes, dit is gaaf!

20 november 15:40

Sinterklaas is weer in het land. Afgelopen weekend kwam hij samen met zijn pietenschare aan. Het betekende ook het weerzien van oude vrienden Hoofdpiet en Assenaar Toine Straatman. De heren kennen elkaar al enkele jaren via het creatief productiebedrijf ‘Van Straat tot Laan’ van Toine Straatman en Elise van der Laan. Het eerste dat Hoofdpiet deed na aankomst in Nederland was dan ook goede vriend Toine opzoeken. Ze ontmoetten elkaar in de Oude Graansilo aan de Havenkade waar de Ondernemersfabriek is gevestigd en wat ook de uitvalsbasis is van Van Straat tot Laan. Dit is Assen was bij de ontmoeting aanwezig en stelde de heren enkele vragen.

Het is alweer bijna een jaar geleden dat jullie elkaar voor het laatst gezien en gesproken hebben. Hoe is het afgelopen jaar jullie vergaan?

Hoofdpiet: “Mijn jaar stond natuurlijk vooral in het teken van de intocht van Sinterklaas in Assen. Ik heb in de afgelopen periode veel contact gehad met het bestuur van de Stichting Sinterklaasintocht Assen. De stichting organiseert samen met ons al vele jaren een prachtig mooie intocht en daar gaat heel veel tijd in zitten. Ook dit jaar is weer alles uit de kast gehaald en was de intocht weer een fantastisch feest.

Toine: “Voor mij stond  afgelopen jaar zonder enige twijfel in het teken van de ontwikkeling van mijn bedrijf, Van Straat tot Laan. Ik ben enorm trots en dankbaar dat wij nu bijna anderhalf jaar podiumconcepten, dagprogramma’s en trainingen mogen produceren. Bedrijven en instellingen die inhoud op een creatieve en verrassende wijze willen overbrengen zijn bij ons aan het juiste adres. Wij maken die inhoud tot een beleving. Ook produceren wij theater- en festivalconcepten en voorstellingen”.

Wat is de overeenkomst tussen de intocht en de diensten van Van Straat tot Laan?
Hoofdpiet: “Het feest van Sinterklaas brengt mensen bij elkaar en als je tijdens zo’n intocht over straat loopt voel je een bruisende energie. Deze energie voel je ook daar waar Van Straat tot Laan is. Mensen komen echt met elkaar in gesprek en er wordt een eenheid gecreëerd. Ik vind dat mooi om te zien! Mensen komen in de actiestand door de energie die wij overbrengen. Dit geldt zowel voor Toine als voor mij.”

Toine: “Wat Hoofdpiet doet met de magie van pakjesavond doen wij voor onze opdrachtgevers. Wij zeggen altijd tegen onze medewerkers dat wij met wat wij doen mensen willen raken en willen laten ervaren. Wij streven er naar om altijd iets mee te geven waar men de volgende dag mee aan de slag kan. Lachen met elkaar is daarbij een absolute voorwaarde. Zoals Hoofdpiet tijdens de intocht jong en oud kan laten stralen, zo probeer ik dat te doen in mijn werk.”

Wat hebben jullie als mensen gemeen?
Hoofdpiet: “Ik denk dat Toine en ik vooral gemeen hebben dat wij beiden onwijs veel energie hebben en deze energie dolgraag overbrengen op anderen. Vol passie, charmant en met humor nemen we ‘het publiek’ op sleeptouw. Ik omschrijf het weleens alsof er een denkbeeldig touw wordt gelegd tussen het publiek en ons op het podium. Een ijzersterke verbinding waar energie, warmte en plezier doorheen trekt. Dit draagt bij aan de ultieme beleving. Toine en ik beschikken beiden over de vaardigheid om dit te realiseren.”

Toine: “Als ik de energie en het enthousiasme zie waarmee Hoofdpiet jong en oud vermaakt dan zie ik daarin veel van mezelf. Als hij op het podium staat spat het plezier en het enthousiasme ervan af. Je ziet dat hij niets liever wil dan de mensen vermaken en een stralende lach bezorgen. Dat is ook wat de mensen voelen. Dit is ook wat ik probeer uit te stralen. We zijn allebei ‘podiumbeesten’. We genieten er enorm van om mensen te vermaken en een goed gevoel te bezorgen.”

Wat betekent het Sinterklaasfeest voor jullie?
Hoofdpiet: “Dat is in mijn geval natuurlijk overduidelijk! De verjaardag van Sinterklaas is de mooiste periode in het jaar! Het hele jaar zijn wij druk bezig met de voorbereidingen hiervan. Die drie weken dat wij in Nederland zijn geniet ik altijd intens van. Van de intocht in het centrum van Assen, maar ook van de intochten in Marsdijk, Kloosterveen, Loon of Peelo. En wat te denken van onze andere bezoeken? De ultieme geluksmomentjes bijvoorbeeld zoals bij het UMCG Beatrix Kinderziekenhuis, de BOSK in Beilen of de feestmiddag bij Vanboeijen. Of van het geweldige Sinterklaastheater in DNK, dat overigens geproduceerd wordt door Van Straat tot Laan.”

Toine: “Wie mijn persoonlijke verhaal kent weet dat het Sinterklaasfeest aan de basis ligt van wie ik nu ben als mens en van mijn bedrijf. Het was vijftien jaar geleden toen ik door mijn toenmalige werkgever vanuit Rotterdam werd overgeplaatst naar Assen. Ik kende hier niemand en voelde mij hier enorm onwennig. Het was uiteindelijk het Sinterklaasfeest in Assen dat mij voor het eerst het gevoel gaf van: Yes, dit is gaaf! Door Sinterklaas heb ik in de loop van de jaren onwijs veel mensen leren kennen en door veel naar Hoofdpiet te kijken heb ik geleerd hoe je een ultieme beleving creëert. Met Van Straat tot Laan probeer ik nu iedere dag een beetje van de magie van het sinterklaasfeest over te brengen”.