De Folksfabriek: Van oude graansilo tot creatief centrum

| Dit is Assen

In de oude graansilo aan de Havenkade in Assen bruist het van de creativiteit. De Folksfabriek, een initiatief van Anne Varekamp en Maureen du Long, biedt een plek waar kunst, cultuur en duurzaamheid samenkomen. We spraken Anne en Maureen om meer te weten te komen over deze bijzondere plek.

Creatieve broedplaats aan de Havenkade

De Folksfabriek ontstond in maart 2023 toen Anne, op zoek naar atelierruimte, de kans kreeg om de bijzondere oude graansilo aan de Havenkade te gebruiken. Ze nodigde Maureen uit om met haar mee te doen. Het duo organiseerde eerder samen duurzame workshops voor jongeren met het thema plastic soep en je eigen zeep maken zonder plastic of bouwen met restmateriaal. De locatie bleek ideaal voor hun gezamenlijke creatieve plannen. “We wisten dat wij een goed team zijn,” vertelt Anne. “Deze locatie was de perfecte plek om onze krachten te bundelen.”

Maak kennis met Anne en Maureen

Anne en Maureen vormen samen de drijvende krachten achter de Folksfabriek, elk met hun eigen unieke bijdrage. Anne, een vormgever met een passie voor kunst en cultuur, houdt zich vooral bezig met de creatieve kant van de Folksfabriek. Ze werkt voor verschillende projecten regelmatig samen met jonge ontwerpers en kunstenaars. Maureen heeft een creatieve opleidingen (docent handvaardigheid en fotografie) gevolgd, heeft een sterke achtergrond in organiseren en was betrokken bij de oprichting van Kunst aan de Vaart. "Anne is de creatieve factor en ik ben de regelneef," lacht Maureen. "En zo versterken we elkaar,” zegt Anne. “Onze gezamenlijke kracht is dat we allebei ondernemers zijn. We werken hard en zien geen beren op de weg, en daarom werkt het ook zo goed tussen ons.”

Van workshops tot markten

De Folksfabriek biedt een breed scala aan activiteiten. Je kunt er terecht voor creatieve workshops, kinderactiviteiten en markten zoals 'Vind ’t Live' - een tweedehands kledingmarkt. Daarnaast organiseert de Folksfabriek regelmatig de Mini Makers Markt, waar lokale kunstenaars en kleine ondernemers hun werk presenteren en verkopen. "Creatievelingen die iets willen organiseren, kunnen altijd bij ons aankloppen. Zo is er iemand die hier een filmavond wil organiseren, een koor dat hier graag wil repeteren en komen er verschillende mensen langs die workshops willen geven,” vertelt Maureen. De Folksfabriek fungeert op die manier als ontmoetingsplek waar mensen samenkomen, ideeën uitwisselen en nieuwe verbindingen aangaan. De bijzondere locatie, gecombineerd met de energie en passie van Anne en Maureen, maken de Folksfabriek een unieke en inspirerende plek in de stad.

Duurzaamheid als kernwaarde

Duurzaamheid is een belangrijk thema bij de Folksfabriek. Anne en Maureen zetten zich in voor het hergebruiken en upcyclen van materialen. Veel van hun activiteiten draaien om het bewustmaken van mensen over duurzame praktijken. "Alles wat je bij ons ziet staan, daar is bijna niks van gekocht," zegt Maureen. “We hebben het gekregen, tweedehands gekocht of zelf gemaakt.” Anne vult aan: “In de creatieve sector is het heel belangrijk dat wij met duurzaamheid bezig zijn. Door onze activiteiten, workshops en content op social media laten we zien hoe het anders kan. We hopen mensen ideeën te geven om de wereld op die manier een klein beetje mooier te maken.”

De toekomst

Anne en Maureen hebben grootse plannen voor de toekomst van de Folksfabriek. “Kort geleden hebben we een gesprek gehad met de gemeente en verteld wat we hier tot nu toe hebben gedaan en zouden willen doen. We hopen op hun steun om de Graansilo als creatieve broedplek te behouden, zeker nu de plannen voor Het Havenkwartier, de plek waar we ons begeven, sinds vorig jaar weer actief zijn opgepakt,” vertelt Maureen. Anne vult aan: "We willen bezoekers meer richting geven met een duidelijke agenda, meer mensen een vaste plek bieden om workshops te geven en een ontmoetingsplek of winkel creëren.” Het verbinden van mensen en ideeën blijft hierbij een centrale rol spelen.

Aankomende events in de Folksfabriek - Deze activiteiten staan binnenkort bij de Folksfabriek op de agenda. Kom je ook een keertje langs?

Blijf op de hoogte!

Zelf een keertje langskomen? Volg de Folksfabriek op Instagram en houd hun website in de gaten om op de hoogte te blijven van alle activiteiten en evenementen. Ben je creatief en wil je iets in de Folksfabriek organiseren? Stuur dan vooral een berichtje via Instagram of mail naar hallo@folksfabriek.nl