Havendagen Assen

| Dit is Assen

Vier de Havendagen in Assen, een uniek evenement dat je absoluut niet wilt missen! Dit jaar viert de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig (LVBHB) haar 50-jarige jubileum met een indrukwekkende tocht van ruim 1.000 km langs verschillende provincies. Natuurlijk is Assen een van de hoogtepunten van deze tocht. Maak je klaar voor drie dagen vol historische schepen en gezellige activiteiten zoals stadswandelingen en markten!

Maandag 12 augustus: Aankomst in de Industriehaven

Op 12 augustus arriveert de vloot in de avond in de Industriehaven van Assen. De eerste schepen worden vanaf 10.30 uur verwacht, met de Terra Nova als voorloper. Dit bijzondere schip biedt een tentoonstelling aan boord die je niet wilt missen. Bezoek de tentoonstelling tussen 11.00 en 18.00 uur of van 19.00 tot 22.00 uur. Bij de Industriehaven kun je ook 20 banners van de LVBHB bewonderen, die je alles vertellen over de geschiedenis en het werk van de vereniging. In totaal zullen er 29 boten aanmeren, inclusief een ponton met een bijzonder kunstwerk.

Dinsdag 13 augustus: Grote Ambachtsmarkt & Streekmarkt

Op 13 augustus varen meer dan 20 schepen vanaf de Industriehaven via de Blauwe As de Vaart in Assen binnen. Vanaf 9.00 uur vertrekken de eerste schepen vanuit de Industriehaven, en vanaf 10.30 uur draaien de schepen één voor één de Vaart in. In totaal komen er 22 schepen aan de Noordzijde van de Vaart te liggen, die de hele dag van dichtbij te bewonderen zijn.

Naast de schepen zijn er op 13 augustus tal van activiteiten voor jong en oud aan de Vaart Noordzijde te beleven. Tussen 10.00 en 17.00 uur kun je genieten van de gezellige Ambachtsmarkt en Streekmarkt. Struin heerlijk langs meer dan 50 kramen en proef de sfeer van dit bijzondere evenement. Aan de Kop van de Vaart bezoek je de tentoonstelling van de Asser Historische Vereniging en meld je je aan voor de gratis wandeling met een gids die je alles over de stad vertelt. Kinderen kunnen zich laten schminken door een echte piraat én vervolgens poseren in de photobooth. Ook het gezellige chantykoor 'Voorwaarts Voorwaarts' treedt tussen 13.00 en 16.00 uur een aantal keer op. Kom je een kijkje nemen?

 • Historische schepen

  Bewonder 22 historische schepen langs de Vaart.

 • Streek- & Ambachtsmarkt

  Struin langs 50 kramen en ontdek de Drentse producten.

 • Stadswandelingen

  Wandel met een gids door het historische centrum van Assen.

 • Kinderenactiviteiten

  Kinderen kunnen zich laten schminken door een echte piraat én op de foto.

Woensdag 14 augustus: Vaarwel Assen

Op woensdag 14 augustus zal de vloot in de vroege ochtend Assen weer verlaten en haar reis vervolgen. Dit is je kans om de schepen nog één keer te bewonderen voordat ze verder varen op hun jubileumtocht.