Assen heeft als hoofdstad van de Oerprovincie Drenthe een rijke geschiedenis aan kunst en cultuur. Je vindt in Assen vele monumenten en bezienswaardigheden. En natuurlijk het toonaangevende Drents Museum, dat bezoekers vanuit het hele land naar Assen trekt. Daarnaast biedt de stad een verrassend aanbod aan kunst en culturele activiteiten. We nemen je mee langs de must-sees en de must-do's.

 

Bruisend cultureel hart

Bezoek De Nieuwe Kolk voor een theatervoorstelling, bioscoopfilm of om even te struinen tussen de boeken in de bibliotheek en betreed een wereld waar je steeds weer iets nieuws ontdekt. Of beleef een onvergetelijke dag in het toonaangevende Drents Museum. Met een combinatie van een gezonde dosis lef, verrassende verhaallijnen en spannende vormgeving weet het museum vele bezoekers naar Assen en Drenthe te trekken.

Ontdek de hoofdstad met kunst

Indrukwekkende exposities - De agenda staat vol met indrukwekkende exposities en tentoonstellingen. Welke bekijk jij tijdens jouw bezoek aan Assen?

Dit jaar in het Drents Museum: Van Gogh

In 2023 presenteert het museum de bijzondere tentoonstellingen Menyala - De buitengewone geschiedenis van de Molukkers in Drenthe. En vanaf september is de tentoonstelling Op reis met Vincent - Van Gogh in Drenthe te bekijken; een absolute must-see expositie. En bij een bezoek aan het museum kun je altijd een kijkje nemen in het Grootste Poppenhuis van Nederland met de voorname familie Van Lier uit de 18de eeuw.

Top 10 highlights - Onze binnenstad zit barstensvol leuke en inspirerende plekken. Bezoek onze oude straatjes en gebouwen, mooie kerken en prachtige natuur.

Culinair genieten

De horeca van onze stad gunt ieder wat wils, is altijd gastvrij en heeft genoeg kindvriendelijke plekken. Of je nu zin hebt in een gezellig ontbijtje, een Drentse snack of een onontdekt culinair hoogstandje; in Assen kun je het vinden. Struin ook eens rond op de bekende horecapleinen de Brink en de Markt. Beide pleinen vormen het bruisend middelpunt van de stad.

Ontdek de horeca

Blijf een nachtje slapen - Veel te veel moois te zien in Assen om in één dag te beleven. Dus kies een gezellig hotel of B&B uit en blijf een nachtje slapen!

Op reis met Vincent - Van Gogh in Drenthe

Berooid en met liefdesverdriet stapte Vincent van Gogh (1853-1890) op dinsdag 11 september 1883 op de laatste trein van Den Haag naar Drenthe. Wat hij er zou aantreffen, was iets waar hij alleen over kon fantaseren. Nooit eerder was de Drentse periode van Vincent van Gogh onderwerp voor een grote tentoonstelling. Dat verandert in het najaar van 2023. Van 11 september 2023 - exact 140 jaar geleden dat Van Gogh met de trein aankwam in Hoogeveen - tot en met 7 januari 2024 presenteert het Drents Museum Op reis met Vincent. De tentoonstelling neemt je mee op Van Goghs Drentse avontuur.

Bruisende evenementen - Deze evenementen staan de komende tijd op de agenda. Staat je bezoek later gepland? Geen zorgen! We vullen onze agenda regelmatig aan; er is altijd wel iets moois te zien.

Combineer cultuur & de Drentse natuur - Ontdek de stadsarrangementen van de VVV: gegarandeerd plezier.

Ontdek alles over Assen

Meer moois ontdekken? - Trek eropuit! Er is zó veel moois te zien...

Blijf lekker slapen

Heerlijk overnachten tijdens je verblijf kan in één van onze tophotels of een van de prachtige B&B's in de binnenstad. Wandel vanuit je plekje naar restaurants, exposities, winkels en de VVV. Hotel de Jonge in de binnenstad van Assen is een echte aanrader. Er is genoeg te zien om een paar nachtjes te blijven!

Zoek een mooie overnachting

Het cultuurseizoen in Assen

Bezoek het EK Wielerevent!

Op 24 september starten de mannenprofs in Assen als onderdeel van het Europees Kampioenschap Wielrennen 2023 in Drenthe! Ter ere daarvan is er het hele weekend een bomvol programma met te gekke activiteiten in onze binnenstad. Laat je bijvoorbeeld verbazen door geweldig straattheater.

Lees meer over het EK Wielerevent