Asser Praat ontvouwt de geheimen van het Asserbos

28 oktober 9:34

Als je door een stad loopt vraag je je wel eens af hoe het er vroeger heeft uitgezien en waarom het nu anders is. Misschien vraag je je af of je mening over zo’n stad terecht is. Of ben je gewoon benieuwd hoe het allemaal zo gekomen is?
Het zijn zaken waar Asser Praat een antwoord op probeert te geven en dat wordt door de Assenaren (en andere geïnteresseerden) steeds meer op prijs gesteld.
Het is een praatshow over Assen en haar verleden, die elk theaterseizoen drie edities kent. In de Rabozaal van De Nieuwe Kolk staat Assen in de schijnwerpers op 3 november, 2 februari en 15 maart.
Bedenkers Kars Klok en Bernd Otter presenteren de show onder auspiciën van de Asser Historische Vereniging. Ze ontvangen elke editie weer nieuwe gasten om te praten over vroeger en nu.
De praatshow kent een groeiende belangstelling. Wellicht doordat het steeds op zondagmiddag om 14:30 uur wordt gehouden tegen een minimale entreeprijs, maar vast ook door de gemoedelijke sfeer, waar meepraten op prijs wordt gesteld.
Het wordt alweer het vierde seizoen en het concept van het programma is nauwelijks veranderd: oude foto’s, soms een filmpje, een quiz, muziek van het Asser duo Van Luie Kees, een kritische afsluiter van Bert Naarding en tussendoor gasten die wat te vertellen hebben over hun stad.

Voor de editie van 3 november is het Asserbos een prominente rol krijgt toebedeeld. Want dat is niet zomaar een bos. Er valt veel meer over te vertellen dan de gemiddelde Assenaar weet. We proberen Johan Wessel de geheimen van het Asserbos te ontfutselen. Want is het bekend dat er drie boerderijen in hebben gestaan?
Ook Barbara van Lier ( 1751- 1778 ) de dochter van ontvanger-generaal Johannes van Lier en Rolina Johanna Hofstede komt op bezoek. Zij schreef o.a. lofdichten over het Asserbos. Ook zij heeft waarschijnlijk herinneringen aan het Asser Bos.

Leerlingen van Kindcentrum De Vuurvogel komen vertellen over hun jubilerende school en vanwege het thema van de Maand van de Geschiedenis wordt een ode gebracht aan een markante Assense: Wilhelmina Pelinck-Zijnen de Gier.

Als altijd wordt het gelardeerd met liedjes van Van Luie Kees, waaronder het eigen Asser Praatlied.

Voor de twee edities na de jaarwisseling zijn de voorbereidingen ook al in volle gang. Voor nieuwsgierigen is het laatste nieuws altijd te vinden op facebook (@asserpraat) en de website van de Asser Historische Vereniging (ahvassen.nl).
Kaarten zijn te bestellen via dnk.nl of bij de balie van De Nieuwe Kolk.