Opening gerenoveerde Jozefkerk

15 augustus 15:25

De Jozefkerk is van binnen ingrijpend gerenoveerd. Op 30 augustus wordt het 171 jaar oude kerkgebouw officieel opnieuw in gebruik genomen. Omdat het kerkgebouw niet alleen wordt gebruikt voor de wijkgemeente van de protestantse kerk zijn alle Assenaren uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Vanaf 19:00 uur zijn er diverse activiteiten om dit heuglijke feit met te vieren.

De Jozefkerk is gebouwd in de eerste helft van de 19e eeuw en is inmiddels diverse keren gerestaureerd en gerenoveerd. Zo ook begin jaren 80 van de vorige eeuw. De kerk was in zo’n slechte conditie dat er gedacht werd om de kerk te slopen maar met financiële hulp van de eigen gemeenteleden en verschillende fondsen kon de kerk toch volledig aangepakt worden. De kosten van het hele project bedroegen meer dan drie miljoen gulden waarvan de helft door de eigen gemeente werd opgehoest. De andere helft kwam uit giften, subsidies en verschillende fondsen.

Niet-kerkelijke activiteiten
Vanaf dat moment werd de Jozefkerk steeds vaker ingezet voor niet-kerkelijke activiteiten. “Als je schenkingen aanneemt kun je het niet maken om het gebouw alleen voor de eigen kerkelijke gemeente te koesteren was de gedachte”, vertelt Henk Jan Lutgert, voorzitter van de stichting Sociaal Culturele Activiteiten. Zo werd de Jozefkerk een open kerk. Er vinden geregeld concerten plaats en naast vele kerkelijke ook andere niet-kerkelijke activiteiten die wel binnen de waardigheid van het gebouw passen. De seniorenacademie vond haar onderkomen in de kerk, buurtverenigingen huren regelmatig een zaal en ook komt een Palestijnse groep maandelijks bij elkaar.

In 2013 is de Stichting Culturele Activiteiten Jozefkerk opgericht waarvan Lutgert voorzitter is. “Als SCA proberen we de exploitatiekosten van de kerk zo draaglijk mogelijk te houden door inkomsten te generen uit de verhuur en andere activiteiten. Zo is de Jozefkerk tegenwoordig ook trouwlocatie, vinden er regelmatig concerten plaats en was de kerk bijvoorbeeld ook decor voor de opening van het Europees viskampioenschappen voor jongeren en vond de aftrap van de expositie American Dream in het Drents Museum plaats in de Jozefkerk.

Lift
Om al die activiteiten te kunnen blijven organiseren was het hoognodig om het facilitaire gedeelte aan te pakken. “De zalen en toiletten waren zwaar verouderd en de ontvangstruimte met smalle doorgangen voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd. Daarnaast hebben we besloten om het kerkelijk bureau van de Protestantse Gemeente Assen dat aan de Oosterhoutstraat gevestigd was terug te halen naar de Jozefkerk waardoor op de verdieping kantoorruimte is gerealiseerd. Omdat alle verdiepingen bereikbaar zijn met een lift en trap is er een liftkolom geplaatst met daaromheen een trappengalerij.”

Open kerk
Het heeft even geduurd maar inmiddels is de verbouwing klaar. Op vrijdag 30 augustus wordt de vernieuwde Jozefkerk officieel in gebruik genomen waar alle Assenaren welkom zijn. “Of het nu klaar is? Nee, dit gebouw is nooit klaar. Wat wij nog graag willen is het meubilair in de kerkzaal vernieuwen. Dat dateert nog uit 1936 en is sterk verouderd: loodzware niet-stapelbare stoelen en grote eikenhouten banken. Wij krijgen regelmatig aanvragen om de kerkzaal leeg te verhuren. Daar kunnen we nu niet aan voldoen en dat willen wij wel. Wij willen een centrumkerk zijn die open is voor allerlei activiteiten en schuwen nieuwe activiteiten niet.”