Gehannes die Mannes

21 november 10:33

Columniste Annemarie is moeder van één en partner van geen. Ze is probleemloos dyslectisch, houdt van lezen en schrijven, en gaat regelmatig uit in Assen. Annemarie bedenkt, beschouwt en beleeft haar eigen wondere werkelijkheid…

Ik zit op het station en moet even wachten. Ik heb alle tijd om hem eens goed te bekijken, onze Assense hond. Ik denk ‘Van alles wat we kunnen zijn, zijn we een hond geworden?’ Is die hond een deel van onze identiteit? Zoals dat kleine mannetje Bartje of het paard van Groningen of de imposante woeste stier van Wallstreet.

Ik weet natuurlijk ook wel dat als je een beeld van een dier hebt, je niet gelijk dat dier bent. Ik heb twee poezen. Dat betekent ook niet dat ik een poes ben. Ook heb ik trouwens geen 3 meter hoog beeld van een poes in mijn tuin. Dat dan weer niet.

Assen heeft wel een beeld. Van een hond. Mannes. Mannes de hond van Assen. Ik kijk naar hem, of haar. Is Mannes eigenlijk een mannetje of een vrouwtje? Ik loop maar eens onder de hond door. Ik zie wel wat uitsteken maar zonder twee bijpassende rondjes kan het van alles zijn. Een beetje net als vroeger in de onderbroekjes van Ken en Barbie. Er zat wel wat maar het kon nog alle kanten op. Misschien is het een gender neutrale hond. Wil Assen zich identificeren met een gender neutrale donkerbruine drie meter hoge hond?

Ik vind de naam Mannes maar sullig klinken. Je hebt het maar te doen met de naam die je is geven.  Voor een gender neutrale hond had ik wellicht eerder gekozen voor Bickel, Ridder of Vlinder, maar nee, het werd Mannes. Misschien kan Google mij meer vertellen over de naam Mannes.

Google legt mij uit dat Mannes een Nederlandse jongensnaam is. Oké, de hond van Assen is wellicht meer een Ken dan een Barbie, maar het kan nog alle kanten op vind ik. Maarrrr Assenaren let op! Nu volgt een belangrijk stukje informatie over de betekenis van de naam Mannes: Krijger!

Ineens kijk ik met andere ogen naar onze hond. Blijkbaar is onze hond een krijger. Een grote, stoere en gespierde gender neutrale krijger die waakzaam vanuit zijn trouwe hondenogen over Assen kijkt! Groningen heeft zijn paard, Wallstreet zijn stier, en Assen heeft een hond! Mannes, onze krijger!