Arboretum Wandeling – Assen

4 februari 15:53

Alleen op pad, niet te ver van huis. Ineens bedenk ik het. Het Arboretum. Daar loopt toch een route? Even snel zoeken en jahoor; roze paaltjes zijn er te volgen.

Arboretum
Ofwel, bomentuin. In 1997 is er in Assen een initiatief ontstaan om deze tuin te realiseren. In 2005 is hij officieel geopend. Het Arboretum heeft bomen uit drie werelddelen. Amerika, Azië en Europa zijn vertegenwoordigd.

Het werelddeel Azië is het eerste dat ik aandoe. Als ik de roze paaltjes, vanaf de parkeerplaats bij de Drentse golf & countryclub volg, doemt er al snel een rode tempel op. Boven op een heuveltje, aan het water staat dit Chinese bouwwerk te pronken.

Onderweg staan bordjes met informatie over welke bomen er in dat werelddeel voorkomen. Bijvoorbeeld Centraal China, daarbij staan bomen zoals Acer, Prunus & Magnolia. Het is in de winter natuurlijk wel een beetje troosteloos, alhoewel. Ik kom fraaie boomsoorten met idem zaden tegen.

De Anna Paulownaboom geeft in mei roze trompetvormige bloemen. Je raadt het al, dan moet ik eigenlijk terug. Dat moet er prachtig uitzien.

Als ik de roze paaltjes verder volg, zie ik in de verte al de volgende leuke stop. Hij torent letterlijk boven de bomen uit. Het is de uitkijktoren op dit terrein, het staat in het werelddeel Europa.

Het is een hele toer om in het bovenste puntje te komen, ik heb mijn rugtas op, en dan is het dus ineens best krap. Ik verlies dan ook mijn paraplu, die halverwege de trap blijft liggen. Maar het uitzicht bovenin is wel heel tof!

Het laatste deel van de wandeling loopt door het werelddeel Amerika. Hier loop ik over een bruggetje met een geweldige uitzicht op een perfecte bomenrij. Dit shot zocht ik al een tijdje. Zonder slootje, maar het slootje is bonus.

Al met al is de wandeling maar 3,5 km maar door het klimmen van de toren en het foto’s maken ben ik wel even onderweg. Het waren heerlijke omstandigheden om te wandelen. Lekker koud, het zonnetje twijfelde zelfs of het ging doorbreken. Maar de wolken hebben gewonnen deze dag.

De auto parkeren kan zoals gezegd bij de Drentse Golf & Countryclub. Maar ook vanaf bovenstaande straat, de pittelozeweg, kan je de route starten.

Bron:
JaJoFotografie