Brahms’ Hooglied van Troost uitgevoerd in de Jozefkerk Assen

21 oktober 10:32

Zondag 3 november om 15:00 uur wordt in de Jozefkerk Assen Ein Deutsches Requiem van Johannes Brahms uitgevoerd door het Luthers Bach Ensemble (LBE) onder leiding van Tymen Jan Bronda. Het LBE heeft gekozen voor de door Brahms zelf geschreven pianoversie. De toegang is € 25.

Johannes Brahms (1833-1897) was op de top van zijn kunnen toen hij ‘Ein Deutsches Requiem’ componeerde. De eerste schetsen dateren uit 1856, maar pas na het overlijden van zijn moeder in 1865 pakte hij het werk serieus op. De première in 1869 maakte Brahms op slag beroemd. Dat had niet alleen te maken met de kwaliteit van de muziek, maar ook omdat hij durfde te breken met conventies. Brahms schreef geen traditionele liturgische dodenmis, maar troostende muziek voor de nabestaanden. En zo werd en wordt zijn requiem ook door velen ervaren. Hij koos voor teksten uit de Lutherbijbel, die vooral betrekking hebben op menselijke zaken als leed en vergankelijkheid. Daartegenover staan een aantal sleutelbegrippen als hoop, eeuwig leven maar vooral ook troost. Dit alles wordt ondersteund door schitterende muziek.

Ein deutsches Requiem nach Worten der heiligen Schrift, op. 45, van Johannes Brahms wordt uitgevoerd door het Luthers Bach Ensemble (kleinkoor & solisten), Judith Pranger (sopraan), Florian Just (bariton), Shuann Chai | Naruhiko Kawaguchi (quatre-mains op een originele Weense vleugel).

Het Luthers Bach Ensemble is in 2006 opgericht vanuit de wens meer Bachcantates ten gehore te brengen op basis van een historisch uitvoeringspraktijk. Al snel werd het repertoire uitgebreid met werken van Monteverdi tot Mozart.

Het koor van het LBE bestaat uit een hechte groep van een twintigtal (semi) professionele zangers die concerten uitvoeren in Nederland en daarbuiten. Sinds de oprichting beschikt het LBE over een professioneel barokorkest. Muzikaal leider is Tymen Jan Bronda. Topdirigenten Ton Koopman, Jos van Veldhoven en Peter Dijkstra hebben in de afgelopen jaren hun medewerking verleend.

Het LBE stelt zich ten doel het publiek te betrekken bij de emotionele rijkdom en intense dramatiek van de barokmuziek in aansluiting bij de opvattingen uit de tijd van Bach dat muziek via de emotie inzicht verschaft in de essentiële aspecten van het leven.

Zondag 3 november, 15.00 uur Jozefkerk Assen, toegang € 25.

Kaarten via www.luthersbachensemble of www.vanplan.nl