Op 24 september starten de Mannen Profs in Assen als onderdeel van het Europees Kampioenschap Wielrennen 2023 in Drenthe! Ter ere daarvan zijn er het hele weekend te gekke festiviteiten in onze binnenstad. Hou je van wielrennen, feest of allebei? Kom dan op 23 en 24 september naar het EK Wielerevent in Assen.

Op deze pagina vind je informatie over alle evenementen in aanloop naar het EK, het EK Wielerevent van Assen, de start van de Mannen Profs in Assen en het complete programma van het EK Wielrennen in Drenthe. Zet het in je agenda en kom de Europese toppers aanmoedigen! 

Evenementen in aanloop naar het EK - Er worden door heel Drenthe toffe (fiets)evenementen georganiseerd in aanloop naar het EK. Welke dag wil jij niet missen?

Ben je bij de start van de Mannen Profs?

Op zondag 24 september om 12.15 uur starten de Mannen Profs voor het Drents Museum aan de Brink in Assen. Voorafgaand is hier van 10.15 tot 11.45 uur de landenpresentatie als de start van de wedstrijd Assen – VAM-berg, waar de wielrenners hun handtekening zetten. Dit is de ultieme kans om een selfie te scoren met jouw favoriete wielrenner!

Helemaal bijzonder is dat Elmar Reinders uit Assen in de selectie voor deze wedstrijd is opgenomen! Kom jij hem aanmoedigen? Ook Wout van Aert, Olav Kooij, Marijn van den Berg, Nils Eekhoff, Sjoerd Bax, Bauke Mollema, Mike Teunissen en Daan Hoole zijn van de partij.

Neutralisatieronde en wedstrijdroute Mannen Profs

De wedstrijd start om 12.15 uur met een neutralisatieronde van ca. 7 km door Assen die via de Balkenweg richting Kloosterveen gaat om vervolgens weer via de binnenstad richting de Vaart te fietsen. Een prachtige kans om de wielrenners nog een tweede keer langs te zien komen! Klik hier voor de kaart met de route. 

De neutralisatieronde eindigt om 12.30 uur. Vanaf de Vaart gaat de wedstrijd door naar Huis ter Heide en Veenhuizen. De wielrenners gaan vervolgens langs meerdere dorpjes om naar de Wijster te fietsen. Check de video of klik hier voor de gehele route van Assen tot de VAM-berg.

EK Wielrennen Assen route mannenprofs
  • EK Wielrennen Assen route mannenprofs

Een blik achter de schermen

Tussen 8.00 en 13.00 uur neem je een exclusief kijkje achter de schermen bij het EK Wielrennen. Op de Noordersingel, Nieuwehuizen, Gedempte Singel en het Koopmansplein vind je het Parc Fermé waar je alle auto’s van de ploegen bekijkt.

Hét EK Wielerevent

Het wordt in het weekend van 23 en 24 september een groot wielerspektakel in Assen. Zo trotseer je de uitdagende bulten op de pumptrackbaan, kunnen de allerkleinsten meedoen aan een heuse loopfietsenrace en laat je je betoveren door straattheater. En er staat nog veel meer leuks op de planning! Ben jij erbij?

Onze highlights - Alvast een tipje van de sluier van de topactiviteiten tijdens het EK Wielerevent!

Muziek op de Markt

Ook op horecaplein de Markt is het gedurende het hele weekend een feestje met te gekke liveoptredens! Op vrijdag met Frans Duijts vanaf 23.30 uur, op zaterdag met coverband Young Memphis vanaf 22.00 uur en op zondag Hilde Vos Trio vanaf 15.00 uur. Mis het niet!

Een heerlijk ontbijt

Kom jij op 24 september ook kijken bij de start van het EK Wielrennen in Assen? Combineer je bezoek dan met een heerlijk ontbijtje bij de altijd gastvrije Asser horeca! Vanaf 9.30 uur kun je onder andere bij Autentieq, Hotel de Jonge, Antje's Taverne, Café de Pimp, Liff en Brownies&downieS terecht voor een smakelijk begin van je dag.

En nog veel meer...

Natuurlijk is er gedurende het EK Wielerevent nog veel meer te doen in de binnenstad. Klik hier voor de volledige timetable.

Top tips voor heerlijk dagje uit in Assen - Assen is een echte fietsstad. Ontdek hier de mooiste fietsroutes, de stoere MTB-route en de beste spots voor een heerlijk (fiets)dagje in Assen.

Vincent van Gogh in Assen

Ga mee op Vincent van Goghs Drentse avontuur door Assen. Van maandag 11 september t/m zondag 7 januari 2024 is de grote tentoonstelling Op reis met Vincent in het Drents Museum en de Van Gogh City Experience in de binnenstad. De City Experience is een unieke wandelroute die je langs prachtige werken van hedendaagse kunstenaars brengt.

Lees meer over Van Gogh in Assen

Meer informatie over het EK - De Europese Kampioenschappen Wielrennen worden sinds 1995 georganiseerd. Dit jaar vindt het event van 20 t/m 24 september plaats en kent het EK met de Col du VAM een iconische locatie om de wielersport te vieren. Bekijk hieronder alle wedstrijden.

Bereikbaarheid en afzettingen

Assen is tijdens het EK goed te bereiken. Met de auto of het openbaar vervoer naar Assen? Lees hier alles over reizen en parkeren.

Tijdens het EK in Assen worden een aantal straten afgesloten. De gemeente Assen is verantwoordelijk voor deze verkeersmaatregelen. Check de website van de gemeente Assen voor alle informatie.