ACV thuis tegen SVZW

6 december 11:29

ACV speelt zaterdag thuis tegen laagvlieger SVZW uit Wierden. De Twentse promovendus kent een moeizame rentree in de hoofdklasse. De Tukkers staan momenteel op de 15e plaats en hebben de punten hard nodig in de strijd tegen degradatie. ACV is door het puntenverlies in de laatste weken gezakt naar de 4e plaats. De achterstand op koploper Excelsior ’31 bedraagt echter slechts drie punten. Om in de titelrace te blijven zijn de Assenaren gebaat bij een thuisoverwinning.

Tegenstander SVZW

Sport Vereniging Zwaluwen Wierden kende de meest succesvolle periode in de jaren 2010 tot 2012. Na twee opeenvolgende kampioenschappen in de eerste klasse en hoofdklasse, speelde de Twentse club in het seizoen 2011/’12 in de landelijke topklasse. De Wierdenaren konden zich in het debuutjaar onder leiding van Hans Kraaij jr. uiteindelijk niet handhaven tussen de sterkste zaterdagclubs. Na de degradatie uit de hoofdklasse in 2016 werd SVZW vorig seizoen kampioen in de eerste klasse D dankzij een ijzersterke eindsprint met elf opeenvolgende overwinningen. Hierdoor werd de hoofdprijs op de valreep binnengesleept ten koste van Flevo Boys. De ambitie is op termijn een stabiele hoofdklasser te worden.

De Tukkers waren vol hoop en verwachting aan het nieuwe voetbalseizoen begonnen, maar hebben te maken met personele problemen en inmiddels ruimschoots kennis gemaakt met de harde realiteit van de hoofdklasse. SVZW heeft tot dusver slechts één keer gewonnen en wel met 2-1 thuis van titelkandidaat SC Genemuiden. De wit-zwarten zitten momenteel in een mindere fase en verloren de laatste drie duels tegen DETO Twenterand, AZSV en Staphorst. Hierdoor staat de Twentse promovendus, ondanks het spelerspotentieel, op een tegenvallende 15e plek en is degradatievoetbal de realiteit. De belangrijkste sportieve doelstelling voor de korte termijn is uit de gevarenzone te komen.

De kwalitatief sterke en uitgebalanceerde selectie kende afgelopen zomer opvallend weinig mutaties. Zo verlieten sterkhouders Ferdi ter Avest (naar Staphorst), Tim Pothast (Vogido) en Harm-Jan Tip (OZC) de Zwaluwen. Frank Smit (DETO Twenterand), Tim Sickman en Lars Scholten (beiden Vroomshoopse Boys) kwamen de gelederen versterken. Ook stroomden enkele talentvolle jeugdspelers uit de eigen opleiding door.

Hoofdtrainer is de uit Wierden afkomstige Philip Agteres, die als speler met SVZW twee keer kampioen werd. Vorig seizoen kende hij een succesvol debuutseizoen bij de Zwaluwen met het kampioenschap in de eerste klasse D. Na zijn actieve voetbalcarrière bij ondermeer Excelsior ’31, was hij onder andere trainer van DOS’37 uit Vriezenveen. Agteres is bij SVZW bezig aan zijn tweede seizoen en ook volgend seizoen is hij hoofdtrainer van de Wierdenaren. Hij wordt geassisteerd door Maurice Bartelds, die een voetbalverleden heeft bij Excelsior ’31, SVZW en zijn spelerscarrière noodgedwongen beëindigde bij AZSV.

SVZW beschikt ook dit seizoen nog over enkele sterspelers met naam en faam in de top van het amateurvoetbal. Routiniers als verdedigers John Lubbers (ex Excelsior ’31), Michael Wensing en Lars Kamperman Leferink, middenvelders Nigel Michels (ex Excelsior ’31), Bas Woesthuis en Karlo Borghuis, en de aanvallers Deniz Sahbaz (ex DVS ’33 Ermelo), Maarten Jansen en Tom Hegeman hebben ervaring op een hoog amateurniveau. Met Yessim Maskoul (ex AZSV) en Frank Smit beschikken de Wierdenaren ook over scorend vermogen. Ondanks de precaire positie op de ranglijst is SVZW niet te onderschatten, want de Twentenaren zijn zeker tot verrassingen in staat. Dat bleek op de openingsdag met een knap 0-0 gelijkspel in het uitduel tegen kampioenskandidaat Sparta Nijkerk.

Selectie SVZW, seizoen 2018/2019 (bron: www.svzw.nl)

Selectie SVZW, seizoen 2018/2019 (bron: www.svzw.nl)

ACV op jacht naar zege

Na de fraaie winst van de eerste periodetitel en het veroveren van de koppositie beging ACV drie weken terug een halve misstap door thuis tegen het stugge SDC Putten niet verder te komen dan een 1-1 remise. Daarna werd in Vriezenveen teleurstellend met 4-2 verloren tegen degradatiekandidaat DETO Twenterand. Vorige week behaalde ACV in Emmeloord een verdiend 1-1 gelijkspel tegen Flevo Boys en konden de Assenaren terugkijken op een goede tweede helft. Door de mindere resultaten is de Asser ploeg wel gezakt naar de 4e plaats, maar bedraagt de achterstand op de kersverse koploper Excelsior ’31 slechts drie punten. Om aansluiting te houden met de topploegen is een driepunter in de laatste thuiswedstrijd vóór de winterstop zeer gewenst.

ACV en SVZW hebben sinds 2005 vele boeiende en spannende duels in de hoofdklasse C gespeeld. Vooral in de thuisduels bleef de Asser ploeg dikwijls aan de verkeerde kant van de score, maar in 2015 zorgden de Assenaren voor een primeur door de Twentse ploeg voor het eerst thuis te verslaan (3-1). In Wierden was ACV aanmerkelijk succesvoller, want in alle zeven duels bleven de Assenaren ongeslagen. De laatste ontmoetingen dateren uit het seizoen 2015/’16. Op sportpark Het Lage Veld eindigde het duel in een 2-2 gelijkspel, terwijl ACV thuis met 0-2 verloor.

Spelfragment uit het duel ACV - SVZW (0-2) van 5-3-2016 (foto: Sander Crajé)

Spelfragment uit het duel ACV – SVZW (0-2) van 5-3-2016 (foto: Sander Crajé)

Kunnen de blauw-zwarten weer een broodnodige zege behalen en het niet te onderschatten SVZW verslaan? Hopelijk krijgt het publiek een spannende wedstrijd te zien met veel spektakel en aanvallend voetbal. Uiteraard wensen wij beide teams een sportieve wedstrijd en veel succes!

Voor ACV is de steun van het trouwe publiek zaterdag weer bijzonder welkom. Daarom een oproep aan alle ACV-fans om het eerste elftal massaal en vocaal te ondersteunen in de laatste thuiswedstrijd in de competitie dit kalenderjaar!

De wedstrijd ACV – SVZW wordt zaterdagmiddag om 14.30 uur gespeeld op het Catawiki Sportpark in Assen en staat onder leiding van scheidsrechter M.L. Germs uit Wilnis.

Voorbeschouwing: Eelco Brinkman