Koepelkerk Smilde start met orgelconcerten

5 juli 8:46

De concertcommissie heeft voor 2018 een nieuwe serie orgelconcerten gepland met voor ieder wat wils. De commissie is benaderd door de activiteiten commissie van de Jozefkerk te Assen om samen te werken en concerten te organiseren die op elkaar afgestemd zijn. In de Koepelkerk op het welbekende en vorig jaar gerestaureerde van Oeckelen orgel en in de Jozefkerk op het befaamde van Dam orgel.

De aftrap wordt in de Koepelkerk gegeven op woensdag 4 juli door de Asser organist Wietse Meinardi.

Wietse Meinardi (1966) studeerde orgel en kerkmuziek aan de conservatoria te Groningen en Arnhem met als bijvak piano. Docenten waren o.a. Johan Beeftink, Theo Jellema en Bert Matter (improvisatie). In 1990 en 1991 behaalde hij diploma’s voor orgel en kerkmuziek. Later studeerde hij enkele jaren verder bij Cor Ardesch.

Het concert opent met de Suite Gotique van Léon Boëllmann: het is een van de bekendste orgelwerken, vooral de Toccata daaruit. Het succesvolle werk inspireerde verschillende componisten tot het schrijven van een vergelijkbare Suite, waaronder Flor Peeters en Johann Matthias Michel. Het concert besluit met enkele delen uit deze Suites.

Beide componisten namen de opzet van de Suite Gotique grotendeels over, waarbij verschillende elementen duidelijk herkenbaar zijn. De Suite van de veelzijdige organist Michel is helemaal in jazz-stijl. Peeters hanteerde zijn eigen klankidioom waarin in het Scherzo ook jazz-akkoorden een rol spelen.

Verder in dit concert een heuse première: de Toccata van Mathieu Polak wordt in dit concert voor het eerst tot klinken gebracht! Het werk is beïnvloed door de minimal-stijl. Vorig jaar schreef  beiaardier en componist Mathieu Polak zijn eerste orgelwerk Praeambulum dat Wietse ook als eerste uitvoerde. Polak studeerde compositie in Leuven en Utrecht. Hij schrijft voor uiteenlopende bezettingen, werken van hem worden uitgegeven bij Donemus.

Naast deze werken klinkt muziek van Bach en Mozart (waaronder een curieuze koraalbewerking in Bach-stijl) en de indrukwekkende Passacaglia en Fuga van Cornelis De Wolf.

Wietse zal vooraf een korte toelichting geven.

Het volgende concert in de Koepelkerk is op woensdag 18 juli door de Leeuwarder organist Theo Jellema, die ook adviseur was bij de laatste restauratie. In de Jozefkerk zal de bekende Roder organist Erwin Wiersinga op donderdag 12 juli van zich laten horen.