Van Toen… Bert Jippes

15 augustus 15:27

Bert Jippes is gepensioneerd fotograaf. Bert was in dienst van de Drentse en Asser Courant en haar voorgangers. Gewapend met camera en een scherp geheugen legde hij vele verhalen vast in herinnering en in beeld. Voor Dit is Assen! haalt Bert herinneringen op uit vroeger tijden. Deze keer: de culturele ontwikkeling van Assen

Het Preuvenement in de Gouverneurstuin is inmiddels een jaarlijkse augustus-traditie geworden. We staan voor de opening van het nieuwe theaterseizoen en alles wat met cultuur te maken heeft gaat dan weer acte de présence geven. De naam zegt het a: Preuvenement is afgeleid van proeven. Preuven is het Limburgse dialect van proeven en in Limburg en België is het ooit begonnen, en nu heeft het zich inmiddels over de rest van Nederland verspreid.

Assen heeft op cultureel gebied zeker wel potentie. Er valt best wel het nodige te proeven en op culinair gebied ook wel wat meer dan pannenkoeken met stroop, ondanks dat het Pannenkoekenschip zich op maar een steenworp afstand van de Nieuwe Kolk bevindt. In Assen hebben we uitstekende restaurants die dan ook hun beste kunnen zullen laten zien en laten proeven. We hebben met de Nieuwe Kolk en Podium Zuidhaege uitstekende theateraccommodaties. Op artistiek gebied lopen in Assen een paar goede dichters rond. Op muziekgebied valt ook het één en ander te beleven, en de groep Blackbriar begint al aardig door te breken. Jammer genoeg is DefKa verleden tijd geworden. DefKa gaf ruimte aan wat meer avontuurlijke en experimentelere kunst. Beginnende kunstenaars die nog zoekende waren en hun vorm nog niet hadden gevonden, kregen hier een podium. Voor een kleiner publiek, dat wel, en dat maakt die categorie kwetsbaar. We leven in een tijd dat het populisme opstoomt en dat werpt toch wel een schaduw over het culturele leven, ook in Assen. Het viel mij namelijk op dat bij het doorzoeken van mijn fotoarchief, er een verschuiving plaatsvindt. Een festival als het Axis Festival met al die straattheatervoorstellingen op de meest onmogelijke plaatsen is er niet meer. Er worden andere keuzes gemaakt en het is allemaal veel meer ‘middle of the road’ geworden. Een breder publiek komt nu aan zijn trekken. Economisch gezien is dat een vooruitgang, maar de durf lijkt te zijn verdwenen. Het is echter wel precies wat de subsidiegever wil, want het geld wordt nu breder over een grotere categorie besteed. Met cultuur is een verdienmodel nauwelijks mogelijk. Er moet altijd geld bij. Kunstenaars werken niet gratis en met de pet rondgaan is niet meer van deze tijd.

Vorig jaar was er een grote belangstelling en de Gouverneurstuin was mudvol. Ongetwijfeld ook dit jaar weer een feestelijk gebeuren met voor elk wat wils!