KUNST AAN DE VAART BLIJFT VERRASSEN

30 juli 11:30

Openingsconcert op de Kop: vrijdag 7 september

12e Editie   –        8 en 9 september

Met de elf vorige edities heeft Kunst aan de Vaart een prominente plek verworven in het culturele landschap van Assen. Het basisidee is eenvoudig: in het tweede weekend van september stellen zo’n 40 bewoners en ondernemers aan beide zijden van de Vaart hun pand een weekend open voor zo’n 60 veelbelovende en erkende kunstenaars. Het publiek kan gratis naar binnen.

Kunst met kwaliteit
Kunst aan de Vaart is inmiddels uitgegroeid tot een echt event. Het is een event waar hoge kwaliteit en laagdrempeligheid hand in hand gaan. Het geniet inmiddels bekendheid tot ver buiten de grenzen van de Drentse hoofdstad. Dat het plaatsvindt in historische monumentale panden en tuinen aan de Vaart maakt het extra aantrekkelijk. Zowel zaterdag als zondag zijn alle panden van 11.00 – 17.00 uur open. De organisatie draagt zorg voor kunst van kwaliteit: dat is jaar op jaar gebleken. Die kwaliteit neemt zelfs elk jaar toe, zo vertellen trouwe bezoekers. Tegelijk blijft het evenement heel toegankelijk. De bewoners zijn gastvrij en bezoekers voelen zich welkom: een unieke combinatie.

Vernieuwen en verrassen
Dick Schuur, voorzitter van de Stichting: “We stellen ons zelf een aantal doelen; we willen als organisatie vernieuwen, verrassen en verbinden.

We willen zeker vernieuwen; vernieuwen op het terrein van de kunst, waarbij we zien dat kunstenaars van naam en faam interesse tonen in Kunst aan de Vaart.  Deze editie kent opnieuw een versterking van de kwaliteit van de kunst, dankzij een aantal Asser kunstenaars die zich met Kunst aan de Vaart verbonden heeft.

Mede dankzij hun inbreng hebben we dit jaar een groot aantal kunstfotografen, die fantastisch werk maken. De reacties van de bezoekers op onze website spreken boekdelen. Kijk eens naar het werk van Rudi Huisman, Fons van Hamersveld, René Alberts, Frank Nuiver, Jaap de Jonge en Paul Meek. Heel verrassend.

Vernieuwen betekent zeker niet het event groter maken. Juist in de kleinschaligheid en de kwaliteit zit de aantrekkingskracht”.

Activiteiten in en aan de Vaart
Naast de kunst in de panden is er ook buiten veel te doen: de Vaart is dat weekend even het bruisende centrum van Assen. Er worden allerlei activiteiten georganiseerd, waarbij een belangrijke rol is weggelegd voor jazz, klassieke muziek en installaties. “We willen de bezoeker verrassen,” zegt Dick Schuur: “met activiteiten op de Kop van de Vaart of in de Vaart. Of met een dichter of een ensemble in de tuin van één van de deelnemers.” De horecaondernemers van de Markt voegen culinaire verrassingen toe.

Verrassend is zeker het werk van Lambert Kamps. Op de plek waar ooit een brug over de Vaart lag, komt een kunstwerk als tijdelijke brug, ontworpen door Lambert Kamps. En bij de Witte Brug ligt een (bijzonder) bootje van Aebele Trijsburg.

In de doorgang naar De Nieuwe Kolk staat een installatie van Wim Warrink: een handbediende zandwerper en zandfontein vermengt schoksgewijs lucht en water.

Verbinding
Kunst aan de Vaart streeft ook naar verbinding. Naast de vaste kern van organisatoren helpen veel bewoners van de Vaart als vrijwilliger mee om het weekend te realiseren: het is een echt Vaart-weekend. Verder zijn er in de week voor het eigenlijke evenement previews voor de ondernemersorganisaties en de politiek. Ook werkt Kunst aan de Vaart nauw samen met De Nieuwe Kolk, het Drents Museum en Podium Zuidhaege.

Het weekend zelf
Het weekend zelf begint met het openingsconcert op vrijdagavond 7 september vanaf 20.00 uur. Dan speelt het Jong Kamerorkest Noord op de Kop van de Vaart: allemaal jonge getalenteerde musici. De Vaart Zuidzijde is gedurende het concert afgesloten voor het verkeer.

Muziek is er ook gedurende de zaterdag en zondag: jazz en klassieke muziek in kleine concertjes in huizen en tuinen en er zijn ook wat langere optredens langs de Vaart en op een bootje in de Vaart.

Kunst aan de Vaart richt zich uitdrukkelijk ook op jongeren. De organisatie benadert hen actief om mee te doen: zij zijn de kunstenaars van de toekomst. Zo presenteert CS Vincent van Gogh zich in de tent op de Kop van de Vaart en Digital Art Factory in de Aubussonhal, Vaart Zuidzijde 83.

Dus voor wie van 7-9 september een mooi weekend wil beleven: Kunst aan de Vaart heet u van harte welkom!